Инфекциите на пикочните пътища е една от най-честите бактериални инфекции при жените, като повече от половината от жените изпитват поне веднъж симптоми на пикочна инфекция през живота си. Смята се, че млада жена има остър цистит веднъж на всеки две години. 


Повтарящи се пикочни инфекции се определят като 2 неусложнени такива за последните 6 месеца или като повече от 3 положителни бактериални култури от урина за отминалите 12 месеца. Около една четвърт от жените страдат от повтарящи се цистити


Когато има повтаряща се инфекция със същия микроорганизъм въпреки адекватна антибиотична терапия се нарича рецидив. От друга страна, реинфекция се определя като повтаряща се инфекция, причинена от друг микроорганизъм, или от същия след отрицателна уринна култура или след 14-дневен период между инфекциите. Класически симптоми на остра инфекция на долните пикочни питъща включват дизурия (болка и парене при уриниране), повишена честота на уриниране, болка над лонната кост или хематурия (кръв в урината). Най-честият причинител е Escherichia coli (E. coli), като състояния като хламидия, гонорея или гъбична инфекция също могат да доведат до такива симптоми. При тези състояния обаче, освен дизурията, се наблюдава и вагинално течение или вагинален сърбеж.


Уропатогенните E.coli са част от нормалната флора на ректума (част от дебелото черво). Те колонизират вагината и дисталната част на уретрата. След това се изкачват (асцендират) към пикочния мехур, където причиняват инфекцията. 


При младите жени чести рискови фактори са честият секс, употребата на спермициди и честата смяна на партньори. При постменопаузалните жени обаче причините за повтарящите се цистити са различни. При жени в активна възраст поради липсата на естрогени епителът на вагината изтънява и количеството на гликоген намалява. 


Това, от своя страна, намалява количеството на лактобацилите, които са важни за поддържането на нормална вагинална среда. По-малко лактобацили означава по-малко образуване на млечна киселина, което означава, че киселинността намалява и pH се увеличава. Така вагиналната среда става по-благоприятна за уропатогенни микроорганизми. Други причини за рекуренти пикочни инфекции при жените в менопаузата са по-честата инконтиненция, пролапсът на тазовото дъно и захарният диабет. 

 

NEWS_MORE_BOX


Стандартният начин за диагностициране на цистит е чрез изследване на уринна култура с над 100 000 колония-формиращи единици на поле. Друг критерий може да е комбинацията между съществуващи симптоми с над 1000 колония-образуващи единици на поле. 


При доказана рекурентен остър цистит антиобиотици като ампицилин и сулфонамиди не би трябвало да е използван, защото повече от 30% от бактериалните щамове за резистентни. Резитентността към хинолони като левофлоксацин или ципрофлоксацин остава ниска - по-малка от 5%. 


При неусложнен остър повтарящ се цистит се предпочита 3-дневен режим за лечение с триметоприм-слуфаметоксазол или хинолони. За сравнение, при употребата на бета-лактам се предпочита терапия за повече от 5 дни. 


Първа линия на терапия обикновено е тридневен курс с триметоприм-слуфаметоксазол. Триметопримът обаче не е подходящ при жени с диабет, скорошна хоспитализация, употреба на антибиотик през последните 3-6 месеца. В такива случаи се предпочита използването на хинолони като норфлоксацин, ципрофлоксацин или офлоксацин. 


Освен етиологичното антибиотично лечене (лечение, насочено спрямо причинителя) може да се промени стилът на живот. Препоръчва се преустановяването употребата на спермицидни кремове, а също и на ползването на горещи вани и носенето на тесни дрехи и прашки.


Честата консумация на сок от боровинки може да намали симптомите на острия цистит. При постменопаузалните жените се смята, че употребата на кремове или гелове с естрогени локално може да намали честота на пикочните инфекции. Алтернатива на антиобитичното лечение е прилагането на ваксина срещу бактериален цисит, която дава много добър резултат.


При бременните бактериурията (бактерии в урината) се третира с антиобитик независимо дали е симптоматична или не, защото се смята, че преждевременното раждане и ниската телесна маса на плода се увеличават като честота при нелекувана бактериурия. Добра опция в такъв случай е цефалексинът 250 мг.