Бримковата електрохирургична ексцизия (LEEP) е диагностична и лечебна процедура – диагностична, защото взетата тъкан се изследва хистологично за преканцерози и канцерози, а лечебна, защото се прилага за отстраняване на абнормни цервикални клетки (цервикална дисплазия). При LEEP се използва тънка метална бримка, която под действието на нисковолтов ток, изрязва (ексцизира) абнормната тъкан в областта на маточната шийка.

 

Конизацията представлява лечебен метод, при който се ексцизира конусовидна част от тъканта в областта на цервикса. Основата на ексцизията е окръжност около цервикалния канал. LEEP и конизацията се осъществяват доста често едновременно, поради което може да се говори за LEEP-конизация. Препоръчително е дълбочината на ексцизията да не надвишава 1 см, защото се увеличава рискът от стеноза на цервикса. Идеалните размери варират между 5 и 8 милиметра.


 

Бримковата електрохирургична ексцизия се прилага при жени, които показват абнормни резултати от цитонамазка, колпоскопия или биопсия. Най-честата причина за осъществяването ѝ е цервикалната дисплазия.

 

Цервикалната дисплазия е състояние, при което се наблюдава абнормно разрастване от клетки в областта на маточната шийка. Определя се като преканцероза. Главна причина за възникването на цервикална дисплазия е хроничната инфекция с човешки папилома вирус (HPV) и то основно тип 16 и тип 18, които са основните причинители на рак на маточната шийка. Много често дисплазията на цервикса протича безсимптомно и се открива при рутинен гинекологичен преглед и взетата по време на него цитонамазка – нарича се още цервикална интраепителна неоплазия (CIN).

 

Тъй като цервикалната диспазия е преканцероза, преминаването ѝ в рак на маточната шийка е много вероятно. По тази причина високорискова цервикална дисплазия подлежи на хирургично лечение и един от най-често прилаганите методи е LEEP.

 

LЕЕP е най-подходящо да се реализира след менструация и преди овулация. Нужно е изключване на настояща бременност. Седмица преди процедурата пациентката трябва да ограничи половите контакти и използването на вагинални душове, тампони и спермициди. Употребата на антикоагуланти или антиагреганти е нужно да се спре седмица преди изследването поради риск от кръвоизливи. При наличие на алергии към медикаменти информирайте гинеколога си. Тридесет минути преди бримковата електрохирургична ексцизия лекуващият лекар може да даде болкоуспокояващо за облекчаване на дискомфорта и спазмите по време на процедурата.

 

LEEP е противопоказа при активен възпалитен процес на женските гениталии. Не се препоръчва още и по време на бременност. Процедурата продължава 10-20 минути. Не е болезнена, тъй като се прилага локален анестетик в областта на маточната шийка. Усещат се единствено дискомфорт и мускулни спазми. При съчетаването на LEEP с конизация може да се приложи и обща анестезия.

 

При процедурата пациентката е легнала, с вдигнати крака. Гинекологът поставя спекулум във влагалището. След това прилага локалния анестетик около маточната шийка, при което се постига парацервикален блок. Маточната шийка се промива с разтвор на оцетна киселина или с Луголов разтвор, чрез които се осигурява по-добра визуализация на променените групи от клетки. С помоща на колпоскоп гинекологът оглежда областта на абнормно разрастване, след което въвежда тънка метална бримка във влагалището на пациентката. Металната бримка е загрята от нисковолтовия електрически ток. Ако е възможно, с едно движение гинекологът извършва електрохирургичната ексцизия на съмнителната област от лигавицата на маточната шийка. Материалът се изпраща за изследване от патолог.

 

Големината на ексцизията зависи от целта на LEEP. Ако процедурата е с лечебна цел, ексцизираният участък е по-голям и дори може да са нужни няколко LEEP процедури. Дълбочината на изрязване не трябва да надвишава 1 см. Важно е нагорещената метална бримка да преминава и ексцизира по-бързо променента област от клетки, защото така се получава по-чист разрез. По-бавното преминаване води до термично увреждане на лигавицата. След ексцизията металната бримка се изважда и маточната шийка се обработва със специална паста на Монсел, която спира кървенето.

 

След LEEP може да имате мускулни спазми, лека тазова болка и необилно тъмнокафяво до черно течение, което е нормално и се предизвиква от използваната в края на процедурата паста на Монсел. Изследването е относително безопасно и усложненията са рядкост. При силно кръвотечение, висока температура, силна неприятна миризма от влагалището и силна болка потърсете незабавно акушер-гинеколога си.

 

При бъдещо забременяване е нужна консултация с акушер-гинеколог, защото се увеличава рискът от спонтанни аборти и преждевременно раждане. Причината е възникващата след LEEP цервикална стеноза при по-дълбоко ексцизиране.Три до четири седмици след процедурата е нужно ограничаване на половите контакти, използването на тампони и тежките физически натоварвания.

 

Бримковата електрохирургична ексцизия (LEEP) и конизацията са ценни методи, чрез които се лекуват абнормности в областта на маточната шийка като цервикалната дисплазия и се диагностицират преканцерозни и канцерозни състояния. LEEP е съвременен мини-инвазивен електрохирургичен метод, който в повечето случаи е успешен и възстановяването от него е кратко и без сериозни усложнения.