Въпреки че не се усеща от повечето жени, овулацията може да причини дискомфорт или дори болка при някои.

Тези болки по време на овулация обаче не са повод за притеснение и нямат влияние върху плодовитостта.

 


Овулацията често не предизвиква прояви при повечето жени

Цикълът на яйчниците е разделен на три фази:

  • Фоликуларна фаза -  под действието на фоликулостимулиращия хормон - FSH узряват няколко яйчникови фоликула, но само един ще завърши своето развитие - това е така нареченият "доминиращ" фоликул. С нарастването на фоликула секрецията на естроген се увеличава и предизвиква масивно освобождаване на друг хормон - лутеинизиращ хормон - LH;
     
  • Овулация: под въздействието на този пик на LH, напрежението на течността във фоликула се увеличава. Фоликулът в крайна сметка се разкъсва и освобождава овоцита, който незабавно се засмуква от ръбовете на фалопиевата тръба;
     
  • Лутеална фаза, или още фаза след овулация: ако яйцеклетката е оплодена от сперматозоид, тя нормално ще се имплантира в лигавицата на матката и настъпва бременност. Ако не бъде оплодена, внезапният спад на хормоните причинява малки кръвоизливи в маточната лигавица, която под действието на хормоните се е удебелила, за да поеме евентуално оплодената яйцеклетка. При разкъсване на кръвоносните съдове в лигавицата настъпва менструацията.

При среден менструален цикъл от 28 дни, овулацията настъпва на 14-ия ден от цикъла -  14 дни след началото на менструацията.

 

Лутеалната фаза продължава средно 14 дни, при по-кратък цикъл овулацията настъпва по-рано - например на 10-тия ден при 24-дневен цикъл и съответно по-късно при по-дълъг менструален цикъл - на 21-вия ден при 24-дневен цикъл.

 

Докато менструацията причинява дискомфорт и дори понякога силна болка при много жени, овулацията е вътрешно явление, което обикновено няма значителни прояви.

 

Въпреки това, някои жени може да почувстват известно напрежение или дори болка по време на овулация.

 

Тази болка най-често се усеща само от едната страна - тази на яйчника, в който се извършва овулацията.

 

Може да бъде придружено от известно кървене и може да продължи от няколко часа до един или два дни.

 

Тази болка обикновено е лека.

 

От друга страна, ако болката е остра, е препоръчително да се извърши консултация със специалист, за да се изключат гинекологични усложнения, изискващи бързо лечение - извънматочна бременност, усукване на яйчниците, спукване на киста на яйчниците и други.

 

Причини за болка по време на овулация

Предполага се, че овулаторната болка се дължи на самия физиологичен феномен на овулацията: напрежението на течността на яйчниковия фоликул, което се увеличава и в крайна сметка причинява разкъсване на фоликула и изхвърляне на яйцеклетката.

 

По време на този процес яйчникът също се увеличава по обем, което може да причини известно напрежение в едната страна на долната част на корема.

 

Понякога разкъсването на фоликула е по-рязко и води до разкъсване на малък кръвоносен съд, причинявайки леко кървене и възпаление, което е потенциален източник на болка.

 

Симптом на предменструален синдром

При някои жени овулацията бележи началото на предменструалния синдром. 

 

Това е набор както от физически - болки в корема, умора, чувствителни и подути гърди, главоболие и други, така и психологически - раздразнителност, депресия, тревожност - признаци, които се появяват редовно в периода преди менструацията и завършват с появата ѝ.

 

Предменструалният синдром може да продължи от няколко дни до две седмици, като в този случай започва с овулацията.

 

Лечение

Ако болката е силна, е препоръчително да се приемат аналгетици или спазмолитици.

 

Ако овулационната болка и/или предменструалният симптом предизвикват нарушения в качеството на живота и ежедневието, се препоръчва прием на орални контрацептиви.

 

Техният принцип е да блокират овулацията с помощта на хормони.

 

Контрацепцията от прогестогенен тип обикновено прави възможно спирането на овулаторната болка и ограничава проявите на предменструалния синдром.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/famille/projet-enfant?doc=ovulation-douloureuse