Аденомиозата е анормален растеж на тъкан в мускулната стена на матката, който може да причини силна менструална болка и обилно менструално кървене.

 

Смята се, че 1 от 3 жени страдат от това гинекологично заболяване, но въпреки това, аденомиозата е заболяване, която е малко известно и трудно за диагностициране.


 

Все още се смята, че менструацията може да бъде болезнена и кървенето да е обилно, без да има някакво заболяване, което да го причинява.

 

Убеждение, което кара много жени да неглижират тези симптоми.

 

Аденомиозата може значително да повлияе на качеството на живот на жената, причинявайки болка по време на полов акт и проблеми с плодовитостта.

 

Какви са причините за поява на аденомиоза?

Клетките на ендометриума, който е вътрешната обвивка на матката, се изместват от естественото си място и проникват вътре в мускулната стена на матката.

 

Тези изместени ендометриални клетки продължават да функционират по същия начин, както ако бяха останали в началната си локализация.

 

При всеки нов менструален цикъл и поради ефекта на хормоните, синтезирани от яйчниците, тези клетки, които са напуснали мястото си, се сгъстяват, разграждат и причиняват обичайните симптоми на аденомиоза.

 

Симптоми

В някои случаи заболяването може да не причинява симптоми.

 

Когато е в напреднал стадий, аденомиозата може значително да влоши качеството на живот на пациентките.

 

Най-честите симптоми са:

  • Много обилно и продължително менструално кървене;
  • Кървене, което не е свързано с редовната менструация;
  • Силна болка по време на менструация;
  • Болка в кръста и по време на полов акт;
  • Безплодие

Аденомиоза и ендометриоза

Това са две много сходни заболявания

 

При аденомиоза ендометриалната тъкан се появява в мускулната стена на матката.

 

При ендометриозата ендометриумът, който също е имплантиран извън обичайното си място, може да се появи почти навсякъде в тялото, от таза до ректума, в яйчниците, пикочния мехур или дори червата.

 

Трудна диагноза

Съществен проблем при аденомиозата е, че симптомите могат да бъдат объркани с тези на ендометриоза, миома на матката или дори синдром на раздразнените черва.

 

Освен това много жени намират за нормално да имат болезнена менструация и обилно менструално кървене.

 

Всичко това затруднява диагностицирането, което често се осъществява много късно и когато заболяването вече е в напреднал стадий.

 

Най-често като терапевтичен подход се прилага хистеректомия - пълно отстраняване на матката.

 

Това разкрива доклад на гинеколози от UT Southwestern Medical Center.

 

Лекарите често смятат, че аденомиозата е състояние, характерно за жените на възраст 40-50 години, защото тогава най-често се поставя диагнозата и матката се отстранява.

 

В действителност заболяването се развива много по-рано.

 

Лечение на аденомиоза

Хистеректомията - отстраняването на матката може да бъде избегната в много случаи с правилна диагноза и лечение.

 

Ако има подозрение за аденомиоза, трансвагиналният ултразвук и ядрено-магнитен резонанс са много точни и неинвазивни диагностични методи.

 

Все още няма одобрена специфична терапия за аденомиоза, но състоянието може да се контролира с контрацептиви или средства за лечение на други гинекологични състояния като миома или ендометриоза.

 

Проблемът все още остава в това, че често заболяването остава незабележимо за пациентките много дълго време и се затруднява диагнозата.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/ginecologia/dolor-regla-que-es-como-afecta-adenomiosis_6201

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2781869