Бартолиновите жлези, познати още като големи вестибуларни жлези, са две овални образувания с големина на грахово зърно, които се разполагат в задната част на вагиналния отвор. Описани са през 17-ти век от Каспър Бартолин, откъдето получават своето име. Функцията им е важна и е свързана с производството на мукус, който има лубрифициращо действие, като през специален канал се излива във влагалището и го овлажнява.

 

В някои случаи поради обструкция (запушване) на канала, продуцираният мукус не може да се излее във влаглището – развива се състояние, известно като бартолинит. Бартолинитът представлява възпаление на Бартолиновите жлези. Размерът на жлезите нормално е около 5-10 мм, което ги прави трудни за визуализация и палапция. При възпаление и обструкция на канала размерът им се увеличава значително, при което се образуват Бартолинови кисти, които могат да бъдат палпирани. Когато мукусът, секретиран от жлезите, бъде инфектиран, Бартолиновата киста се превръща в Бартолинов абсцес.


 

Бартолинова киста или абсцес се развиват основно сред нераждали жени на възраст между 20 и 30 години, които водят активен полов живот. Размерът на кистата може да е неголям и да не създава проблеми на пациентката. В някои случаи обаче кистата нараства и се превръща в абсцес, който затруднява извършването на ежедневни дейности.

 

Причина за развитието на Бартолинова киста или абсцес е микробна инфекция. Сред причинители на възпалението са бактериите, причинивящи полово преносимите инфекции гонорея и хламидия. Като най-чест причинител на бартолинит се определя Грам-отрицателният бактерий Escherichia coli.

 

Когато Бартолиновата киста е малка и не расте, е възможно да няма ясно изразена симтоматика. В някои случаи кистата или абсцесът на Бартолиновата жлеза може да се развие и да придобие големи размери за кратък период от време. Обикновено е засегната една от двете жлези. В задната част на вагиналния отвор се напипва топчесто образувание, наподобяващо бучка, което е силно болезнено. Мястото е оточно и зачервено. Пациентката е с висока температура и не може да се движи нормално, да сяда или да води полов живот поради силната болка, възникваща при дразнене на възпалената жлеза.

 

Откриването на Бартолинова киста или абсцес става по време на гинекологичен преглед. Още при огледа на външните полови органи гинекологът може да се ориентира за диагнозата. При палпация жлезата е силно болезнена. По време на тазовото изследване се взема вагинален секрет за микробиологично изследване. При абсцес на Бартолиновата жлеза се взема материал и от него. Наличието на Бартолинова киста при жени над 40-годишна възраст и при такива след менопауза налага взимане на биопсия от кистата поради съмнения за карцином на вулвата.

 

Ако Бартолиновата киста не е болезнена и не създава проблеми в ежедневието на пациентката, не се прилага специфично лечение. Препоръчват се горещи бани няколко пъти дневно за 3-4 дни, които ще намалят отока и размерите на образуванието. При откриване на полово преносима болест лечението е антибиотично. В случай, че Бартолиновата киста се усложни до абсцес се налага дренаж. Процедурата се извършва под локална анестезия. Прави се малък разрез върху кистата и се поставя катетър за период до 6 седмици, през които изтича съдържанието на кистата. Понякога кистата руптурира сама, при което се усеща облекчаване на болката и не е нужно дрениране.

 

При рекурентно възпаление на Бартолиновата жлеза се налага процедура, известна като марсупиализация. Марсупиализацията обикновено се извършва под локална анестезия. Пациентката е в литотомия позиция, която предотвратява нараняване на органите в тазовата кухина. След антисептична обработка на областта се прави малък разрез върху кистата или абсцесът, при което съдържанието им се евакуира. Краищата на кистата се зашиват латерално, при което се получава един своеобразен отворен джоб, който позволява свободно оттичане на течността.

 

Процедурата продължава около 10-15 минути. Няколко дни след марсупиализацията може да има леко кървене и болка. За целта гинекологът предписва нестероидни противовъзпалителни средства, както и антибиотик за предпазване от развитие на инфекция. В до 80 % от случаите процедурата е успешна и не се наблюдава повторна поява на възпаление.

 

Ако дренажът и марсупиализацията не спрат възпалението на жлезата, може да се наложи нейното отстраняване. Процедурата продължава около час и се извършва под обща анестезия.

 

Бартолиновите жлези са важен орган от женската полова система, имащ значение за лубрикацията на влагалището. Бартолинитът е доста неприятен проблем сред жените в млада възраст, който при често възобновяване налага отстраняване на жлезата.