Случвало ли ви се е в областта на гениталиите да имате бързо растяща, сферична, болезнена подутина, която прави сядането невъзможно и движението затруднено? Подутината може да достигне до размерите на женски юмрук. Първоначално е подвижна, с плътна консистенция, а в последствие с мековата. Болката става все по-силна, кожата в областта на подутината е оточна, зачервена. Налице са отпадналост, втрисане, леко повишена телесна температура дори, не се чувствате добре. Неудобно ви е, но имате нужда от гинекологичен преглед, защото най-вероятно става въпрос за бартолинит – възпаление на бартолиновата жлеза (едностранната локализация на процеса е по-честа от двустранната). Състоянието може да ви бъде описано и като възпалена киста на бартолиновата жлеза.


Бартолиновите жлези са разположени дълбоко в мускулкатурата на перинеума, в областта на долната трета на (зад) големите срамни устни. Обаче, връзката им с входа на влагалището посредством отводните канали ги прави достъпни за разнообразни инфекциозни причинители, които проникват, настъпва възпалителен процес и се оформя абсцес. Най-често това са: гонококи, стрептококи, стафилококи, ешерихия коли, генитални микоплазми, не са изключени и гъбичните инфекции като възможни причинители, както и други микроорганизми. Бартолинитът може да бъде остър, подостър и хроничен. 


Основната функция на бартолиновите жлези е в това, че те отделят секрет, който поддържа влажността на влагалището и има отношение към поддържането на един безпрепятствен полов акт. Ето защо е важно да се запази функцията на тази жлеза.Лечението е хирургично, разбира се, със задължителен прием на антибиотици, компреси и промивки. При забавено оперативно третиране за няколко дни абсцесът (подутината) може спонтанно да се пробие, обикновено към отвора на влагалището. Изтичащата гной, обикновено е с неприятна миризма и в доста голямо количество, е с жълтеникав цвят с примеси от кръв и некротични материи. Въпреки че общото състояние се подобрява, температурата спада и силните болки изчезват – това не е окончателното решение, тъй като поради непълното изтичане на гнойната материя възпалителния процес рецидивира.


Лечението не трябва да ви притеснява, става бързо и лесно и последващо дрениране на секрета от жлезата. Нарича се марсупиализация на Бартолиновата жлеза. За 3-4 дни се оставя дрен и се правят промивки. При чести рецидиви и усложнения се налага отстраняване на жлезата заедно с отводния ѝ канал.


Защо се получава това възпаление и как да се предпазим?

  • Често причинителите на заболяването са инфекции предадени по полов път. Внимавайте!
  • Не пренебрегвайте  правилата за интимна хигиена.
  • Една от причините може да бъде отслабване на защитните сили на организма (лечение с антибиотици, хипотермия, хроничен стрес, недостиг на витамини). Бартолинит възникна в резултат на атака на микроорганизми (причинителят не е само един). Въпреки това, не всички жени, страдащи от гонорея или, например, трихомониаза, получават бартолинит. Отслабеният имунитет може да „помогне“ за получаването му.
  • Наличието на хронични огнища на инфекция, която да достигне до бартолиновите жлези по кръвен път или по съседство (например възпаление на уретрата или вагината - уретрит, вагинит, когато инфекцията лесно прониква в отделителния канал на жлезата). Не пропускайте профилактичните гинекологични прегледи! Не ги отлагайте при налични симптоми на възпаление!
  • Носенето на тясно и стегнато бельо (компресира отделителния канал на жлезата, поради което секретът се концентрира в кухината на жлезата и се развива възпалителен процес). 
  • Микротравма в областта на гениталиите (например по време на депилация).
  • Правете разлика между бартолинит и фурункул (цирей), което е гнойно възпаление на космения фоликул, мастната жлеза и околната тъкан около него. Няма точно определено място на появяване. Опипва се като „топче“, но далече по-малко болезнено и с по-малки размери от възпалената Бартолинова киста. Също така фурункулът едва ли ще ви притеснява при сядане, ходене и ще доведе до промяна в общото ви състояние.
  • Някои гинекологични интервенции или операции на пикочните пътища могат да доведат до възпалителен процес по съседство.
  • Бартолинитът няма да се отстрани от само себе си. Не отлагайте и не опитвайте самолечение в домашни условия!