Ешерихия коли (E. Coli) е грам отрицателен микроорганизъм,обитаващ долните отдели на храносмилателната система при човека и други бозайници. Заразяването става по фекално-орален механизъм, но е възможно и в битови условия - при недостатъчно добра лична и интимна хигиена, както и при някои сексуални практики. Заразяването може да стане също и в замърсен басейн, както и при близък контакт със заразен, от нечиста повърхност на предмети, които се използват в бита и други. 

 

Симптомите на инфекция с ешерихия коли са стомашен дискомфорт - колики, диария, гадене, повръщане. Бактерията е изключително устойчива във външна среда- над 100 дни. Стомашно-чревната форма на заразяването с ешерихия коли може да доведе до дехидратация, токсикоза, сепсис. Сепсисът е признак за „ отравяне“ на кръвта с бактерията и води до висока температура (пирексия) , промени в дихателната и сърдечно- съдовата система. Пациентът е с опасност за живота, поради тежката дисеминация (разпространение) на патогенния причинител в кръвта и ако не бъде своевременно настанен в болница и лекуван с широкоспектърни антибиотици последиците могат да бъдат фатални.


 

Освен чревната форма на заразяването с ешерихия коли, при жените по-често отколкото при мъжете бактерията води  и до инфектиране на долните отдели на пикочните пътища, предизвикващо възпаление на уретрата - уретрит и на пикочния мехур- цистит. Анатомично женската уретра е с по- малка дължина от мъжката, което е причина за по-лесното ѝ заразяване, а оттам и бързото засягане на пикочния мехур. Симптомите в началото са често уриниране, болки и парене при уриниране, болезнени позиви за уриниране понякога съпроводени с капки кръв в края на микцията. Ако остане неразпознато, бактериите образуват колонии, които покриват вътрешността на пикочния мехур и допълнително влошават симптомите и усложняват лечението.

 

От пикочния мехур бактериалното възпаление може да премине по пикочопроводите към пикочните легенчета и да доведе до пиелит, или пиелонефрит. При ранните симптоми се препоръчва прием на голямо количество течности, както и чайове с червена боровинка, или мечо грозде. Бактерията Ешерихия коли се развива успешно в алкална среда, тоест такава с високо pH, а червената боровинка и нейните съставки водят до повишаване на киселинните показатели на урината, което създава неблагоприятна среда за образуването и размножаването на колониите на бактерията в пикочния мехур.

 

Ако симптомите не могат да бъдат овладяни с алтернативна медицина, билки и хомеопатия то пациентките търсят помощта на лекар специалист в областта на отделителната система - уролог, или нефролог. В тези случаи преди да се предприеме лечение независимо от сравнително характерните симптоми на заболяването е удачно да се направи изследване на стерилна урина. Това е първа сутрешна урина след тоалет за микробиологично изследване. Резултатът отнема около три дни.

 

В повечето лаборатории, освен доказването на причинителя, с резултата от изследването се предоставя и  антибиограма, която показва на кои антибиотици е чувствителна бактерията, както и към кои антибиотици проявява резистентност. Получаването на резултат от стерилна урина заедно с антибиограма значително подобрява и улеснява правилния подход при избора на антибиотик, а това свежда до минимум възможността от рецидиви. 

 

При жени с често повтарящи се уроинфекции с основен причинител E.coli нефролозите прибягват до консултация с гинеколог именно поради анатомичната близост на уретрата и влагалището. При някои жени е възможно да няма никакви субективни оплаквания и при рутинно микробиологично изследване на влагалищен секрет да бъде изолиран причинителя. Други пациентки съобщават за повишен вагинален флуор, съпроводен с жълто-зеленикав цвят, както и неприятна миризма, особено в случаите на коинфекция с друг причинител.

 

Понякога пациентките се оплакват от засилено вагинално течение съпроводено с често и болезнено уриниране и за това търсят първо гинекологична помощ. Независимо от сравнително типичните симптоми, назначаването на антибиотик само по субективните оплаквания на пациентката, без да има доказан причинител е изключително грешно. Не са редки случаите, в които се изолира повече от един причинител. В случаите на често рецидивиращи цистити, без да бъда изолирана бактерията ешерихия коли при изследване на стерилна урина, трябва да не се забравя възможността за инфекция с уреаплазма.

 

Към втора част на материала