Наблюдаваш обилно сивкаво, бяло, еднакво като консистенция, воднисто влагалищно течение. Често то е по-обилно след секс и в периода около менструацията, Също така има неприятен мирис, наподобяващ този на риба. Няма силно сърбене. Ако тези симптоми са ти познати, то най-вероятно си имала т. нар. бактериална вагиноза. 
 
Бактериалната вагиноза представлява състояние, което се характеризира със значителна промяна във влагалищния микробиом, като „добрите” бактерии намаляват на брой, а „лошите” заемат тяхното място. 
 
Лактобацилите са бактериите, които са важни за локалната хомеостаза във вагината. Те разграждат гликогена до млечна киселина, което подкиселява средата и това не позволява патогенните бактерии да се размножават. При вагинозата тези микроорганизми намаляват, което води до намаляване на киселинността и така започва прекомерно нарастване на анаеробни бактерии. 
 
Основният причинител на бактериалната вагиноза се счита да е Gardnerella vaginalis. Гарднерелата се намира в като част от естествената вагиналната флора, но е в сравнителни малки количества. При подходящи условия, обаче, броят на бактериите може да нарасне от 100 до 10 000 пъти. Тогава започва да се проявява и интималния дискомфорт. 
 
Причините за развитието на бактериална вагиноза са различни и все още не са напълно известни. Основните предразполагащи фактори са бременността, използването на вътрематочни спирали и вагиналните промивки, но не се изчерпват с това. При някои жени е достатъчно да изкарат лека настинка или да стоят известно време с мокър бански след плуване в басейн. Някои автори, също така, смятат това състояние за такова, което се предава по полов път. Накратко, бактериалната вагиноза възниква в резултат от дисбаланс на вагиналната флора без да се точната причина за това. 
NEWS_MORE_BOX
 
Знаят се, обаче, възможните усложнения в резултат на бактериалната вагиноза. Основно се засягат бременните, като при тях се увеличава риска от преждевременно спукване на околоплодния мехур, преждевременно раждане и послеродов ендометрит (възпаление на маточната лигавица). Тези усложнения обикновено са резултат от нелекуваната вагиноза и асцендирането (изкачването) на бактериите от вагината към вътрешните женски репродуктивни органи. Затова терапията за това състояние е императивна. 
 
При бременни се предпочита системното лечение; т.е. приемането на антибиотик през устата. Съществуват два препоръчителни режима: 1. Метронидазол 250мг, 3 пъти дневно в продължение на 7 дни; 2. Алтернатива е клиндамицин 300мг, два пъти в денонощието за една седмица.
 
Небременните симптоматични жени също подлежат на антибиотично лечение. Терапията има за цел да облекчи оплакванията и да предотврати разпространението на инфекцията. Препоръчителните режими за три: 1. Метронидазол 500мг, 2 пъти дневно за 7 дни; 2. Метронидазол под формата на гел, по един апликатор интравагинално в рамките на 5 дни; 3. Клиндамицин крем по един апликатор интравагинално преди лягане за 7 дни. 
 
При алтернативните режими се използва отново метронидазол и клиндамицин, но в различни дози, различна форма на приложение и за различен период от време. 
 
Тази статия има за цел да увеличи здравната ти култура и не насърчава самолекуването. При наличие на гинекологични симптоми винаги препоръчвам допитване до професионалист със специалност акушерство и гинекология.