Бактериалната вагиноза е най-често срещаната патология на гениталния тракт при жени в репродуктивна възраст. Характеризира се с преминаване от здрав вагинален микробиом - доминиран от бактерии, произвеждащи киселина (здравите бактерии, като лактобацили) към патологично бактериално разрастване. 

 

Най-изявеният и често най-обезпокоителен симптом е острата миризма и обилният вагинален флуор. Усещане за парене при уриниране, сърбеж във вулвовагиналната област и болка по време на секс са други симптоми на бактериална вагиноза.


 

Прекъсване цикъла на бактериалния дисбаланс може да бъде много трудно. Жените, страдащи от вагинална бактериоза, имат намалени нива на амилаза във влагалището (ензим, който разгражда големите въглехидрати на по-малки, наречени гликоген, които бактериите, нормално обитаващи влагалището използват като хранителен източник). 

 

При вагинит нивата на антимикробни пептиди, които могат да се борят с нахлуващите бактерии е намален. 

 

Бактериалната вагиноза е три пъти по-често срещана при жени, страдащи от безплодие.

 

Вагинитът и други инфекции като цяло могат да намалят плодовитостта по няколко начина:

  • Увеличават възпалението и активността на имунната система, създавайки токсична среда за размножаване;
  • Водят до увреждане на сперматозоидите и вагиналните клетки;
  • Пречат на производството на здрава цервикална слуз по време на овулация;
  • Блокират фалопиевите тръби

Бактериалната вагиноза е свързана с двукратно увеличаване на риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и усложнения при новороденото, както и следродилни инфекции.

 

При около 90% от жените, които са диагностицирани, бактериалната вагиноза се развива след загуба на бактерии, произвеждащи млечна киселина във влагалището. Бактериите, произвеждащи млечна киселина, помагат на здравото влагалище да поддържа киселинно рН. 

 

Нормалното рН на влагалището е около 4,5. Киселото рН също поддържа нормално ексфолиране или отделяне на вагинални лигавични клетки, което от своя страна освобождава гликоген.

 

Здравите бактерии са най-добрата защита срещу бактериална вагиноза, така че всичко, което правите, за да стимулирате растежа на лактобацилите, ще бъде положителна стъпка напред в борбата с бактериалната вагиноза. 

 

Когато търсите продукти за интимна хигиена, е важно да изберете такива без глицерин (глицерол), масла или парабени. Също така е важно да изберете продукти, които са изотонични с вагинални клетки, което означава, че концентрацията на сол/йони на продукта е същата като на вагиналните тъкани. Много лубриканти и освежаващи гелове имат концентрации на соли, които са 4 пъти по-високи от нормалното. 

 

Повишените нива на сол ще изтеглят водата от клетките и е установено, че трайно увреждат вагиналните лигавични клетки и лактобацилите

 

Когато избирате продукти за интимна хигиена, не забравяйте да изберете такива, които имат рН не по-ниско от 4 и не по-високо от около 5,5. Единственото изключение е, когато се опитвате да забременеете, най-добре е да използвате лубрикант с рН 7 по време на овулация, за да избегнете увреждане на сперматозоидите.

 

Библиография:

americanpregnancy.org