Бактериалната вагиноза е полимикробна бактериална инфекция, засягаща влагалището и вулвата. Дължи се предимно на намножаването на анаеробни микроорганизми. Заболяването е известно и с още няколко имена – неспецифичен вагинит, анаеробна вагиноза или Гарднерела вагинит.

 

Във влагалището нормално се намират два вида бактерии - аероби и анаероби, но в точно определено съотношение. При наличие на предразполагащи фактори – употреба на антибиотици, спермициди, дамски душове, хормонални препарати, това равновесие се нарушава. Инфекцията е полово преносима, което не изключва развитието й след секс, особено с нов партньор. Настъпва свръхрастеж на анаеробни микроорганизми, което причинява промяна в нормално установеното съотношение аероби:анаероби – нарушава се екологичното равновесие на вагината.


 

За основния причинител на бактериалната вагиноза се смята Грам-положителната бактерия Гарднерела вагиналис. При инфектирането на влагалището настъпват две съществени промени – намалява се значително количеството на млечнокиселите бактерии – лактобацилите и се създават подходящи условия за развитие на анеробна флора, микоплазми и уреаплазми.

 

Гарднерела вагиналис създава специфично покритие върху влагалищната лигавица – биофилм, който нарушава нормалното развитие и метаболизъм на лактобацилите. Това довежда до намаляване производството на водороден пероксид, който има значение за потискане растежа на анаеробите. Именно това стои в основата на алкализирането на влагалището и намножаването на анаеробите.

 

Инкубационният период на бактериалната вагиноза е между 5 и 10 дни. Първият симптом най-често е генитално течение, което се характеризира като хомогенно, с бял или сивкав цвят. Най-отличителният белег на тази инфекция е специфичната миризма на течението – на развалена риба. Усеща се особено силно след секс. Причина за това са летливите амини в алкалната среда на влагалището, освободени поради контакта със спермата. Понякога са налице и симптоми на дизурия (нарушения в уринирането) и диспареуния (болка при полов контакт).

 

За поставянето на диагнозата е необходимо посещение при гинеколог. Той извършва преглед, на базата на който прави заключение за налично заболяване. От огледа на гениталиите най-често не се забелязва зачервяване на срамните устни, входа на влагалището и стените му. Специфичен белег е сивкавият генитален флуор, покриващ плътно влагалищните стени, с неприятна миризма.

NEWS_MORE_BOX

 

Диагнозата бактериална вагиноза се поставя със сигурност едва след микробиологично изследване на влагалищно съдържимо или при наличие на 3 от следните критерии:

  • Специфичен генитален флуор – сивкав, хомогене, плътно прилепал;
  • Алкализиране на влагалището – рН е над 4,5;
  • Позитивен аминен тест – отделяне на амини (съответно изследващият усеща неприятна миризма на развалена риба) при накапване на проба на влагалищно съдържимо с калиева основа;
  • Микроскопиране на влагалищно съдържимо и откриване на повече от 20 % от т.нар. ключови клетки – епителни клетки (от влагалищната лигавица), покрити от всички страни с Гарднерела вагиналис и други микроорганизми.

 

Лечението на бактериалната вагиноза трябва да включва винаги и половия партнъор, особено когато инфекцията рецидивира неколкократно. Най-често се използват антибиотици и антисептични промивни разтвори. Медикаментите се предлагат под две лекарствени форми – като таблетки, приемани орално (през устата), или като глобули, поставящи се всяка вечер дълбоко във влагалището. Неусложнената бактериална вагиноза не създава дългосрочен дискомфорт на жената и се повлиява отлично от приложената терапия. Лечението невинаги е наложително – понякога екосистемата на влагалището се възстановява спонтанно. Задължително е обаче лечението при бременност и при предстояща генитална операция.