Терминът аменорея означава липса на менструално кървене. Тя е нормално състояние при постменопаузалните, бременните и кърмещите жени, а също и при предпубертетните момичета. Липсата на менструация при жени във фертилна възраст налага първо изключване на бременност. При отрицателен резултат от тест за бременност е необходимо активно да се търсят други причини, предизвикващи нарушения в менструалния цикъл. 
 
Съществуват два вида аменорея – първична и вторична. Първичната аменорея е липса на менструация преди 16-годишна възраст, при нормален растеж и изявени вторични полови белези. Ако такива липсват до 13-годишна възраст и не е настъпило менархе (първата менструация), се препоръчва провеждане на изследвания в насока търсене на причините за това.
 
Най-често първичната аменорея е свързана с генетични или анатомични аномалии. Според честотата си те се подреждат така:
  • Хромозомни аномалии, водещи до гонадна дисгенезия (синдром на Търнър) – 45%;
  • Физиологично закъснял пубертет (при момичета атлети или с много ниско тегло) – 20%;
  • Мюлерова агенезия (вродена малформация, засягаща развитието на Мюлеровия канал у женския фетус, който ще даде началото на женската полова система и като резултат – липсваща матка, шийка и/или влагалище) – 15%.

 

Вторичната аменорея е прекъсване на менструацията у жени с настъпило менархе. Олигоменорея е термин използван при менструален цикъл продължаващ повече от 35 дни. Менструален цикъл не е периодът на кървене (менструация), а интервалът от едно месечно кървене до началото на следващото месечно кървене.
 
Засега няма ясно поставена граница между олигоменорея и аменорея. Според някои автори тя е 6 месеца, но в практиката по-често закъсняването на менструацията с над 90 дни се дефинира като аменорея
 
Причините за вторична аменорея могат да бъдат:
  • Овариални – 40%;
  • Хипоталамични – 35%;
  • Хипофизарни – 19%;
  • Маточни – 5% и други.
 
Сред овариалните причини с най-голяма честота е синдромът на поликистозните яйчници. Жените с това заболяване имат нарушения в метаболизма на андрогени и естрогени, както и в котрола на андрогенната продукция. Спрягат се много причини за това заболяване, като нарушена регулация по оста хипоталамус-хипофиза-яйчник, обезитет и произлизащите от него хиперинсулинемия и инсулинова резистентност. В резултат се развива олиго-/аменорея, хиперандрогенемия и характерни ехографски изменения в яйчниците. Наличието на 2 от изброените 3 критерия поставя диагнозата.
 
Преждевременната овариална недостатъчност (ПОН) е синдром, характеризиращ се с отпадане на яйчниковата функция преди 40-годишна възраст. Характеризира се с аменорея, намалени естрогенови нива и повишен фоликулостимулиращ хормон. Състоянието наподобява менопауза, но при преждевременната овариална недостатъчност е възможна спонтанна яйчникова активност и дори бременност.
 
NEWS_MORE_BOX
 
От хипофизарните причини най-честа е хиперпролактинемията. Тя може да е резултат от секретиращ аденом в хипофизата на ексцесивни количества пролактин – пролактином, медикаментозно обусловена или вследствие на метаболитни разстройства (тежък хипотиреоидизъм, хронична бъбречна недостатъчност или тежко чернодробно заболяване). 
 
Пролактинът променя чувствителността на яйчниците към гонадотропините (фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон), развива се т.нар. „яйчникова резистентност” към тях, с което се намалява синтезата на естрогени и прогестерон, а последствието е олиго-/аменорея. 
 
Хипопитуитаризъм е състояние на частична или пълна недостатъчност на хормони, синтезирани от хипофизната жлеза. При процеси нарушаващи функцията й първи страдат клетките, секретиращи гонадотропни хормони. Намалената или отсъстваща стимулация от фоликулостимулиращия и лутеинизиращ хормон може също да е причина за липса на менструация.
 
Рязкото сваляне на килограми е възможно да се отрази негативно на секретираните от хипоталамуса рилийзинг хормони, с което да се потисне хормоносинтезата по цялата гонадна ос. Други причини за нарушена функция на хипоталамуса са различни възпалителни или туморни процеси в него.
 
Вътрематочни сраствания (синдром на Ашерман) са честа причина за механично обусловена аменорея. Жените, засегнати от това заболяване, следва да потърсят гинекологична помощ.