Анормално маточно кървене, дължащо се на овулаторна дисфункция, е най-честата причина за анормално кървене, което се среща най-често при жени над 45-годишна възраст и при юноши (при около 20% от случаите).

 

Около 90% от случаите са ановулаторни, само 10% са свързани с овулация.


 

По време на ановулаторния цикъл жълтото тяло не се образува. По този начин не се осъществява нормалната циклична секреция на прогестерон и естрогенът стимулира ендометриума без противопоставяне. 

 

Без прогестерон ендометриумът продължава да се удебелява, като в крайна сметка надхвърля кръвоснабдяването му, след това се отлепва непълно и кърви нередовно, а понякога обилно или продължително време. 

 

Когато този анормален процес се появява многократно, ендометриумът може да стане хиперпластичен, понякога с атипични или ракови клетки.

 

При овулаторно анормално маточно кървене секрецията на прогестерон е удължена. Това води до нередовно отделяне на ендометриума, тъй като нивата на естроген остават ниски, близо до прага за кървене. При жени със затлъстяване може да се появи овулаторно анормално маточно кървене, ако нивата на естроген са високи, което води до аменорея, редуваща се с нередовно или продължително кървене.

 

Хроничното кървене от своя страна може да доведе до поява на желязонедоимъчна анемния.

 

Причините за състоянието при небременни жени в репродуктивна възраст могат да бъдат класифицирани като структурни или неструктурни, за да подпомогнат идентифицирането на причината и при лечението. 

 

Ановулаторното маточно кървене може да е резултат от всяко нарушение или състояние, което причинява ановулация. Ановулацията най-често може да бъде вторична след синдрома на поликистозните яйчници или идиопатична (когато се среща при нормални нива на гонадотропин). Понякога ановулацията е резултат от хипотиреоидизъм.

 

По време на перименопаузата състоянието може да бъде ранен признак на недостатъчност на яйчниците. Фоликулите все още се развиват, но въпреки нарастващите нива на фоликулостимулиращия хормон не произвеждат достатъчно естроген, за да предизвикат овулация. 

 

Около 20% от жените с ендометриоза имат ановулаторно маточно кървене поради неизвестни механизми.

 

В сравнение с типичната менструация, може да има необичайно маточно кървене.

  • Менструацията настъпва по-рано от 21-вия ден и включва повече кръвозагуба (менорагия или хиперменорея).
  • Появяват се често и нередовно между менструациите (метрорагия).
  • Включва повече загуба на кръв по време на менструация и често и нередовно кървене между менструациите (менометрорагия)

Овулаторното маточно кървене има тенденция да причинява прекомерно кървене по време на редовни менструални цикли. Жените може да имат други симптоми на овулация, като предменструални симптоми, чувствителност на гърдите, болка от спазми в средата на цикъла, промяна в базалната телесна температура след овулация и понякога дисменорея.

 

Ановулаторното маточно кървене от своя страна се появява в непредсказуеми моменти  и не е придружена от циклични промени в базалната телесна температура.

 

Библиография:

Munro MG, Critchley HOD, Fraser IS, FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics) Menstrual Disorders Committee