Хормналният дисбаланс може да е виновен за редица нежелани симптоми, от умора или наддаване на тегло до сърбеж по кожата или лошо настроение.

 

Хормоните са химикали, произвеждани от жлезите в ендокринната система, които се освобождават в кръвта.


 

Дисбалансът възниква при прекомерено или недостатъчно производство на определени хормони.

 

Те са от изключителна важност за регулиране на много различни процеси в организма, включително апетит и метаболизъм, цикли на сън и бодърстване, репродуктивни цикли и сексуална фунцкия, телесна температура и други.

 

Не е изненадващо, че дори и най-малкият дисбаланс може да има забележим ефект върху цялостното здраве и благополучие.

 

Нивата на хормоните естествено се движат в различни граници през различни етапи от живота, най -забележимо по време на пубертета и при жените по време на менструалния цикъл, бременността и менопаузата. Те също могат да бъдат засегнати от начина на живот и определени медицински състояния.
 

Важно е да забележите промените в тялото си навреме и да получите подходящо лечение, независимо дали това включва използване на медикаменти или допълнителна терапия, или извършване на промени в начина на живот за възстановяване на баланса и вашето здраве.

 

Промени в настроението

Женският полов хормон естроген има ефект върху невротрансмитерите в мозъка, включително серотонин (химикал, който повишава настроението). Колебанията в нивата на естроген могат да причинят предменструален синдром или депресивно настроение по време на перименопаузата (фазата преди менопаузата) и менопаузата.

 

Тежка или болезнена менструация 

Ако менструацията е придружена от други симптоми, като коремна болка, честа нужда от уриниране, болки в кръста, запек и болезнен полов акт, тогава може да имате миома. Миомите са неракови образувания, които се развиват в матката. Точната причина не е известна, въпреки че се смята, че разстежът им се стимулира от естроген, но фамилната анамнеза също може да увеличи риска.

 

Ниско либидо 

Ниското либидо е особено често при жени, преминаващи през перименопауза или менопауза поради понижаване на нивата на естроген и тестостерон. Други симптоми на менопаузата, като нощно изпотяване, умора, лошо настроение и тревожност, също могат да повлияят на сексуалния ви живот.

 

Безсъние и некачествен сън 

По време на перименопаузата и менопаузата яйчниците постепенно произвеждат по-малко естроген и прогестерон, което насърчава съня. Намаляването на нивата на естроген може също да допринесе за нощното изпотяване, което нарушава съня ви, допринасяйки за умората и липсата на енергия.

 

Необяснимо наддаване на тегло

Редица хормонално свързани състояния могат да причинят наддаване на тегло, включително недостатъчно активна щитовидна жлеза (когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма), синдром на поликистозни яйчници и менопауза (което води до натрупване на мазнини предимно около ханша).

 

Кожни проблеми 

Хроничното акне може да е признак на ниски нива на естроген и прогестерон  и високи нива на андрогенни хормони, а също така може да показва синдром на поликистозни яйчници. По същия начин хормоналният дисбаланс по време на бременност или менопаузата може да причини сърбеж на кожата, докато сухата кожа е симптом на менопаузата или проблеми с щитовидната жлеза.

 

Проблеми с плодовитостта

Хормоналният дисбаланс е една от водещите причини за женското безплодие и с променящите се нива на хормоните, плодовитостта на жената естествено пада след 35-годишна възраст. Високите нива на фоликулостимулиращия хормон могат да намалят шансовете на жената да забременее, докато ниските нива на лутеинизиращ хормон, който стимулираотделянето на яйцеклетка от яйчниците и производството на прогестерон, също могат да причинят проблеми с плодовитостта. Ранната менопауза и други хормонални състояния, също оказват влияние върху плодовитостта.

 

Източник:

hormonehealth.co.uk