Предпазването от бременност  (от лат. contraceptio ) може да бъде временно или постоянно -  стерилизация (sterilisatio).

Съществува голямо разнообразие от контрацептивни методи и комбинации между тях. Въпреки това най-общо могат да се разделят четири групи - естесвени, бариерни, вътрематочни и хормонални.

 


1. Естествени методи на контрацепция

 

  • Календарен метод

Чрез него може да се направи предположение кога се очаква да настъпи овулацията, като в повечето случаи при 28 дневен цикъл се смята, че овулацията ще настъпи на 14-тия ден, тоест по средата на цикъла. Знае се, че яйцеклетката е годна за оплождане само 24 часа, а сперматозоидите имат фертилни сподобности от 5 до 7 дни. Разбира се, не всички жени имат 28 дневен цикъл - менструацията се появява на 28-мия ден. Има жени с по-кратък и такива с по-дълъг менструален цикъл, което прави метода доста слабо ефективен. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Метод за измерване на базалната температура

Измерването става сутрин, преди ставане от леглото, като най-подходящо е да се измерва ректалната температура. Когато настъпи овулация тя се повишава, тъй като се изпращат импулси до терморегулаторния център в продълговатия мозък поради повишаване на нивата на прогестерона и навлизане в лутеиновата фаза на цикъла. Според този метод се смята, че половите контакти са безопасни след три последователни дни, в които се измерва по- висока базална температура.

 

  • Метод на Billings за изследване количеството и качеството на цервикалната слуз 

С приближаване на овулацията, цервикалната слуз става по-водниста, прозрачна, разтеглива, „зацапва“ бельото. Ако се направи оглед със спекулум на маточната шийка на жената в този период, ще се установи т.н. „зеничен“ феномен - каналът на маточната шийка е отворен и през него лесно могат да преминат сперматозоиди, като този процес е значително улеснен и от воднистия цервикален секрет. След овулация, поради  повишеният синтез на прогестерон, цервикалният секрет става гъст, след което почти изчезва. Методът е с ниска ефективност, но жените познавайки себе си и знаейки тази особеност, която съпътства овулацията, сами могат да избягват полови контакти в този период. 

 

  • Прекъснато полово сношение - coitus interruptus

Този метод се базира на прекратяване на половия акт непосредствено преди еякулация. За метода е необходим голям самоконтрол от страна на мъжа, което пък понякога е свързано с непълното задоволяване на партньорите. За съжаление, е приложим само в 50% от двойките, тъй като има голям процент мъже с преждевременна еякулация. Освен това еякулата може да попадне в близост до входа на влагалището - introitus vaginae и да опорочи метода.

 

  • Лактационна аменорея

Методът се основава на това, че по време на кърмене се повишава секрецията на пролактин от задния дял на хипофизата, което подтиска „зреенето“ на фоликула и овулацията. Това обяснява и защо жени с високи нива на пролактин и желание за бременност имат неуспех в зачеването. Кърменето трябва да е на не по- големи интервали от 4ч. в денонощието. Независимо от това, някои жени докато кърмят също могат да имат менструация, както и овулация. Поради тази причина метода не е достатъчно надежден.