Естрогените и прогестеронът са основните женски полови хормони, чието формиране се осъществява в яйчниците, а техен прекурсор е прегненолонът. Образуването на прогестерон се случва чрез директното преобразуване на прегненолон, докато естрогените се формират чрез няколко последователни превръщания. Съотношението между естрогените и прогестерона е от изключително значение за нормалното функциониране на женския организъм, нормалния месечен цикъл и фертилитет, за поддържане доброто състояние на опорно-двигателната и сърдечно-съдовата системи и др.

 

Различват се три основни форми на естрогена: естрон (Е1), естрадиол (Е2) и естриол (Е3). Основната форма на естрогена, активна по време на репродуктивната възраст на жените, е естрадиолът. Той се получава при процес, наречен ароматизация от тестосрерона и е отговорен за формиране на вторичните женски полови белези и на годни за оплождане яйцеклетки. Естриолът е основен хормон по време на бременността, докато естронът преобладава през периода на менопауза и се образува не само в яйчниците, но и в мускулите и мастната тъкан.


 

Естрогеновата доминантност е състояние, при което нивата на естрогени са по-високи от нормалното или нормални при ниски прогестеронови нива, което нарушава съотношението между естрогените и прогестерона в полза на естрогените.

 

Причини за развитието на естрогенова доминантност могат да са приемът на противозачатъчни, при което в организма се въвежда допълнително количество синтетичен хормон; употребата на хормонални препарати при жени в менопауза и ниските нива на прогестерон. Причина за естрогенова доминантност е и приемът на ксеноестрогени – вещества, наподобяващи по действие естрогените, които се срещат в храната, напитките, продуктите за лична грижа и др.

 

Съществуват някои основни симптома, които подсказват за наличието на хормонален проблем и естрогенова доминантност:

 

1. Промяна в регулярността и обилността на менструалния цикъл – нередовните, тежки и обилни месечни цикли могат да се дължат на повишени нива на естрогени в женския организъм.

 

2. Тежък предменструален синдром – болезнени и напрегнати гърди, подуване на корема, маточни спазми, общо неразположение, нервност и др.

 

3. Затлъстяване – особено в областта на бедрата и ханша. По-характерно е за жените в менопауза, по време на която образуването на естрогени започва да се осъществява и в клетките на мастната тъкан – липоцитите. Намаляването на телесното тегло може да доведе до балансиране на хормоните.


4. Маточни фиброиди – доброкачествени образувания, произхождащи от миометриума на матка. Смята се, че естрогеновата доминантност е сред основните причини за възникването им.

 

5. Автоимунен тиреоидит на Хашимото – естрогеновата доминантност се смята за една от причините за развитие на автоимунни заболявания, сред които е и тиреоидитът на Хашимото. Смята се, че високите нива на естрогени стимулират продукцията на тиреоид-стимулиращ хормон (TSH) и анти-тиреоглобулинови антитела (ТАТ), като по такъв начин вкарват организма в хипофункция и стимулират автоимунния процес.

 

6. Ендометриоза – според някои теории високите нива на естрогени са причина за възникването на ендометриоза.

 

7. Кисти на яйчниците и рак на яйчника – ракът на яйчниците може да бъде естроген-зависим, поради което при такива пациентки се налага билатерална оофоректомия, водеща до хирургична менопауза. Други естроген-зависими форми на рак са рак на гърдата и рак на матката.

 

8. Нарушената концентрация, промените в настроението и проблемите със съня са друг симптом при естрогеново доминиране.

 

9. Намалено либидо – въпреки че пониженото сексуално желание се среща основно сред жени с ниски нива на естроген, е установено, че при жените с високи такива либидото също е понижено.

 

10. Главоболие – честото и силно главоболие може да се дължи на небалансирани нива на естрогени и прогестерон.

 

Естрогеновото доминиране е състояние, което може да бъде коригиране чрез подходяща терапия, предписана от специалист, съчетана с подходящ хранителен режим, подпомагащ процеса на детоксикация.