Всяка жена има различна сексуална активност и сексуално желание, но на всяка жена се е случвало през даден момент от живота желанието ѝ за интимност да бъде намалено или изобщо да липсва. Кога обаче липсата на сексуално желание се превръща в проблем? С термина хипоактивно разстройство на сексуалното желание се означава състояние, при което се наблюдава ниско или дори липсваща сексуално активност за период от поне шест месеца.

 

Разстройството на сексуалното желание се проявява с липса на инициатива и желание за интимни контакти с партньора, липса на сексуални фантазии, липса на удоволствие от половия контакт. Когато този проблем обхване по-голям период от време и доведе до проблеми в отношенията с партньора, е нужно да потърсите лекарска помощ и да откриете причината за своето ниско сексуално желание.


 

Причините за ниско либидо могат да бъдат доста разнообразни. Ето десет от най-честите сред тях:

 

1. Депресия – депресията е сериозен проблем, при който наред с ниското либидо се наблюдават и редица други симптоми: повишен или понижен апетит, сънливост или безсъние, чувството на отчаяние и безпомощност, хронична умора, суицидни мисли и др. Проблеми със самочувствието и възприятието могат също да създадат бариера в сексуалните отношения.

2. Проблеми във връзката – липсата на свободна комуникация между партньорите; дълги отношения, при които се стига до емоционално отдалечаване; липсата на доверие могат да бъдат причини за намаленото сексуално желание.

3. Натоварено ежедневие – натовареността в работа, безсънието, умората нормално понижават либидито. Подкрепата отстрана на половинката в такива случаи е от особено значение.

4. Наличие на сексуален проблем – понякога липсата на сексуално желание може да бъде причинена от трудности и невъзможност за изпитване на оргазъм, при вагинизъм. Вагинизмът представлява неволево съкращение на мускулите на тазовото дъно, което прави невъзможен и силно болезнен половия акт. Сексуален тормоз в миналото също може да бъде сериозна причина за липса на сексуално желание.

5. Менопауза – този период от живота на всяка жена се характеризира с липса на менструация за период от поне една година вследствие рязък спад в нивата на естрогени. Ниските нива на естрогени са и причината за ниско либидо сред жените в менопауза, тъй като водят до вагинална сухота и правят болезнен и труден половия контакт.

6. Бременност и кърмене – тези периоди са свързани в промени в хормоналните нива, което оказва влияние и върху сексуалния живот. След раждането нивата на естрогени рязко спадат, което може да бъде и причина за следродилна депресия сред някои жени. Ниските естрогени в този случаи водят до ниско либидо.

7. Страничен ефект от приема на някои лекарства – сред лекарствата, които понижават сексуалното желание, са голяма част от антидепресантите, антиепилептици, антипсихотици бета-блокери, противозачатъчни. Преди приема на който и да е медикамент е препоръчително да получите повече информация за страничните и нежелани ефекти от терапия от лекуващия ви лекар.

 

8. Хипотиреоидизъм – хипофункция на щитовидната жлеза, при което не се произвежда достатъчно количество тиреоидни хормони, което води до умора, депресивност, повишен апетит, констипация, косопад и намалено либидо. Хормонозаместителна терапия с тироксин може да подобри състоянието.

 

9. Сърдечносъдови проблеми – хронични заболявания на сърдечносъдовата система като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и др., чиято терапия налага прием на антихипертензивни лекарства и не само, също водят до промяна и намаление на сексуалното желание. Причина за промяна в либидото може да бъде стресът от наличието на подобно състояние или нежелан ефект от терапията.

 

10. Алкохол и тютюнопушене – малките количества алкохол могат да засилят сексуалното желание, но продължителната и честа употреба на алкохол и тютюневи изделия води до понижаване на либидото.

 

Пониженото сексуално желание за по-продължителен период от време може да бъде сигнал за наличие на здравословен проблем, поради което не трябва да се пренебрегва и е нужно да бъде открита подлежаща причина.