Проф. Стоян Миланов участва във Форум "Здравен дебат" на Puls.bg, на който стана дума за неотложните реформи в здравеопазването. Безспорно един от акцентите е концепцията за реформа в Спешната помощ.
 

(Първа част на интервюто; Повече за Форум Здравен дебат)


Проф. д-р Стоян Миланов е Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” от 30.01.2013 г. Преди това е изпълнявал дейнoстта изпълнителен директор, бил е заместник-директор по лечебната дейност и началник на клиниката за интензивно лечение.
Проф. Стоян Миланов е национален консултант по Спешна медицина, доцент по анестезиология и интензивно лечение и доцент към катедрата по Спешна медицина при МУ София. От лятото на 2013 г. е председател на Българското дружество по спешна медицина.
Притежава три специалности: анестезиология и интензивно лечение, Спешна медицина, Обществено здраве и здравен мениджмънт.
Специализирал е в Копенхаген, Дания и Кеймбридж - Обединено Кралство.

 

 


- Кой модел на Спешна помощ в Европа бихте искали да следваме и да се изравним с него?

Това би трябвало да е отделно решение на самото ръководство на Министерството на здравеопазването, на приоритетни нужди, отчитайки регионалните ни условия.


Да, например подобни сме по територия и брой население с Белгия, но ние трудно можем да се насочим изцяло към тяхната система. Макар че много от компонентите на нашата система са взаимствани именно от там 1992 - 1993 г., когато се създаваше новата система за спешна медицина. Тоест те не могат да бъдат имплементирани изцяло и да смятаме, че ще решим положението си и системата ще работи и у нас по същия начин.


Смятам, до някъде, че френският модел е доста добър, като се има предвид че при тях все по-малко лекари са на линейките, основно лекарите, които биха отишли на повикване работят в спешните отделения; лекар рядко отива на адрес, работи на терен в много редки случаи, когато триажа го изисква, забележете, или пък пациентът е поет от екип, които не може да се справи с патология, която излиза извън неговата компетентност. Това е системата на Самюел. Тя е комбинирана, това е един хибрид, който смятам, че е най-подходящ за момента в България.

Разбира се, трябва да се търсят нови възможности за въвеждане на нови специалности, но, не смятам, че точно това ще ни реши проблема. Да кажем, че въведем тази система и се вкарат парамедици, но веднага възникват въпроси: на тези хора с какво ще им се заплаща, те на някакви други заплати ли ще бъдат...

Мисля, че има малко погрешно мислене по отношение на т.нар. парамедици. Защото би трябвало държавата първо да се фокусира върху потенциала, с който разполагаме и вместо да отделя ресурс за създаването на нещо, което някой само е чувал, че има, би могла да стимулира собствения си ресурс и капацитет за нещо по-добро – да стане професията привлекателна, да се създаде възможност за кариерно развитие.


Тоест скачаме върху нещо, което нито някой го е виждал, нито знае дали ще проработи тук, където няма традиции в това отношение. Това е различен модел и подход, от който не знам какви плодове ще бъдат обрани. Това е труден процес, тъй като тези хора изискват много обучение в рамките на 3 до 5 години, когато ще се влеят първите от тях.

NEWS_MORE_BOX


 
По-скоро, капацитетът на системата трябва да бъде запълнен, защото смятам, че в момента тя се намира в хиповолемичен шок по отношение на кадрите – тоест системата кърви, губи циркулаторен обем.


- Съгласен ли сте въобще с концепцията на д-р Москов за реформа в здравеопазването?

Мога ли да не бъда? Вижте, прехвърлянето на топката и замитането на проблемите е типично за... Всеки нов управляващ идва с разни идеи, които се провалят, но не заради него, а някой който му е подлял вода и т.н.

Мисля, че идеите не са лоши, в никакъв случай. Смятам, че това ще внесе ред в системата. Разбира се, срещу това ще има много съпротива. Смятам, че министърът е наясно, защото би настъпил много интереси. Но смятам, че по този начин всеки български гражданин, които се нуждае от досег със системата на здравеопазването би получил това, от което има нужда, защото в момента цари абсолютен хаос.
 
- Докъде стигна здравната реформа? Вашата оценка.

Появиха се много приказки за рестарт... Смятам, че здравната реформа спря след първоначалното полагане на основите някъде 2002 – 2003 г. Загубихме страшно много време. През това време се наместиха страшно много субекти, които започнаха да хапят части от плътта на здравеопазването по един много подмолен и нерегламентиран начин. И в момента берем плодовете. Много хора не си свършиха работата. Всички са недоволни. И така повече не може да продължава.

Разбира се, здравна реформа не се прави без пари. Смятам, че в момента икономическото развитие в България не позволява извършването на нещо сериозно, което наистина да ни постави в релси, но пък всяко едно действие, и то добро, стъпка по стъпка, би регулирало нещата. Тъй като за момента, смятам, че спрямо средствата, които се заделят за здраве в България, в някои отношения стоим много добре, изцяло благодарение на компетентна лекарска помощ, тоест по линията пари срещу качество.

- Кои са тези действия, които ще дръпнат здравната реформа напред?

Вижте, това е въпрос към един министър на здравеопазването, аз съм директор на болница за спешна медицина. Това, което аз мога да кажа, че идеята да се започне реформата от спешната помощ не е много добра, защото върху спешна помощ в момента се трупват всички негативни резултати от здравната система. Тоест поставяне на яснота на финансиране и проблемите в другите области биха допринесли за подобряване на самата спешна помощ като цяло. Проблемът не е в Спешната помощ. Там се натрупват проблеми, които идват от друго място. Така че в това отношение абсолютно подкрепям идеите на министър Москов за въвеждането на подобни пакети: базов, допълнителен и спешен, защото урегулирането там, ще освободи капацитет и ще даде глътка въздух за системата на спешна медицинска помощ, тоест тези хора, които работят в тези отделения ще си вършат работата за коята са там и, повярвайте ми, дори в такъв аспект парите ще стигнат.