Един от най-големите капацитети в здравеопазването у нас – проф. Александър Чирков, се обяви за вдигане на здравната вноска, но едва след като кризата у нас отшуми.
"Отдавна пледирам за вдигането й на 9,5%. Но сега, когато има криза, това трябва да стане в началото на другата година", каза той пред Dnes.bg.

 


По думите му тази цифра е точна за българските условия и даде пример с Германия, където здравноосигурените лица плащат 13,5 на сто.


 


Проф. Чирков подкрепи и намерението за отблокиране на 350 млн. лв. от парите на касата в БНБ, но призова тези пари да бъдат разпределяни в здравеопазването след щателна проверка – в кои болници отиват и за какво отиват.

 


"Трябва да е ясно за какво точно се дават парите. Ние още нямаме Институт за сигурност и контрол в здравеопазването". Затова кардиохирургът призова премиера Бойко Борисов за неговото спешно създаване.
По думите му в този своеобразен експертно-контролен съвет трябва да влязат лекари, адвокати и представители на пациентските организации.

 


"Те ще са без хонорар, тези хора трябва да правят редовни и внезапни проверки в болниците – откъде взимат парите, как ги взимат, как лекуват пациентите и какво е качеството им на лечение".

 


Какво според вас е състоянието на здравеопазването у нас, каква оценка вие му поставяте?


Аз поставям 3+. Това е!

 


Как гледате на предприетите от МЗ реформи, например закриването на неефективни болници?


"Това е правилно. Болници, които само харчат пари и не осигуряват никаква високопрофесионална, нито пък хуманна помощ, не трябва да остават. Нужна е и хуманност. Знаете ли защо – защото като дойде един пациент, който съдбата го е наранила, не трябва да чака за регистрация и да се уточнява по коя пътека да бъде приет. Първо трябва да го обслужат, това за мен е медицинско обслужване".
 

 

Първо обслужването, после бумащината. Така ли?

Точно така, така беше в "Св. Екатерина", когато аз бях шеф. Пациентът трябва да бъде обслужен, а не да чака документите", категоричен е Чирков.
"В момента това, което се прави, не че е лошо, но се прави по един, как да ви кажа... това е един агрегат от спонтанни решения, които излизат оттук-оттам, без да може да се реализират. Трябва компетентни хора, които имат капацитет, да го направят".

 


Ако се обърнат към вас, бихте ли помогнали на правителството?


"Ако се обърнат към мен, ще им помогна  и ще им кажа точно какво да направят. Аз ви казвам, че за четири-пет месеца ще им напишем рамките как да стане това и ще видите как всичко ще потегли и ще стане добре.
В заключение проф. Александър Чирков пожела успех на започнатите от кабинета реформи в здравеопазването, защото иначе "всеки поотделно да се спасява, няма да стане", каза той.