Оценката на здравните технологии (ОЗТ) трябва да се развива в България, така че да не е преграда между новите технологии и пациентите. Тази позиция изрази Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), пред Investor.bg по повод предстоящия здравен дебат на тема „Иновации и оценката на здравните технологии – ползи  и предизвикателства”.
Организираният от Investor.bg и Puls.bg форум ще се проведе на 24 юни.
 
Оценката на здравните технологии подпомага правителствата във вземане на правилно решение за финансирането на дадена иновативна терапия от публичния фонд. Иновативната индустрия у нас приема, че механизмът за оценка на здравните технологии трябва да се въведе, но материята има нужда да се развива, така че да не е преграда между новите технологии и пациентите.
 
В Европа и в света, за да се разпознава иновацията от правителството, трябва да минава през информирано решение. Именно тук е ролята на оценката на здравните технологии, което на практика представлява експертни оценки, които препоръчват или не дадена терапия за финансиране от публичния фонд, обясни Денев. В момента няма държава в Европа, която да се справя в това решение без тази процедура. Още повече, че постоянно навлизат съвременни терапии за лечение на важни социално-значими заболявания.
 
Няма как обаче да прилагаме същите модели, като в богатите страни, поради силно ограничения ресурс, с който разполага държавата ни. Ако във Великобритания например ресурсът за подобна оценка на здравните технологии е в порядъка на 50 млн. паунда, то следва у нас да се ориентираме към по-приложим и балансиран модел на оценка, който изисква да се ползват оценки, които вече са направени и се използват в други държави, що се отнася до клиничната част. Тоест, не е нужно в България да започваме от нулата, след като бихме могли вече да използваме готова оценка от клинична гледна точка за даден препарат. Следва на локално ниво да се направи икономическата, посочи Денев.
 
Възниква обаче въпросът доколко у нас биха били приложими готовите оценки. Оценката на здравните технологии никога не е категорична, а препоръчителна, тоест при вземане на друга чужда оценка тя трябва да се адаптира към българските условия, препоръча експертът.
 
За да не влезем в безкраен дебат без научни аргументи, оценката изцяло следва да се пренесе на експертно ниво, смята специалистът.
 
Иновативната индустрия у нас приема, че оценката на здравните технологии трябва да се въведе и да се развива, защото от години се прилага, но материята има нужда да се развива. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Да, трябва да се развива механизмът на оценката на здравните технологии, но да не е преграда между новите технологии и пациентите, защото в началото би било много лесно, поради практически трудности, новите терапии да не стигнат до пациентите, ако новият механизъм не е сработил навреме”, отбеляза Деян Денев. И напомни, че пациентите и сега чакат по три години, докато нова терапия стигне до тях, така че оценката на здравните технологии не бива да води до допълнително забавяне.
 
От началото на годината е в сила наредбата на здравното министерство, с която се въвежда Оценка на здравните технологии. Въвеждането на този механизъм е част от мерките на министерството за ограничаване на публичните разходи за лекарства, които всяка година нарастват, а публичният фонд не успява да удържи на постоянно навлизащите нови и скъпи терапии.
 
България е последната държава от Европейския съюз, която въвежда оценка на здравните технологии.
 
Наредбата за оценката на здравните технологии вече е в ход, но не се приема еднозначно от всички страни. Сформирана е работна група, която в преговори с министерството да промени наредбата, така че при прилагането й в България да се оценят ползите от този механизъм наред с тези на иновативните медикаменти. От иновативната фармацевтична индустрия виждат няколко проблемни момента по прилагането на механизма в България.
 
Кои са спорните моменти в Наредба №9 на Министерството на здравеопазването, какви са ползите от въвеждането на оценката на здравните технологии в България, в какви посоки индустрията настоява да се промени наредбата? По тези въпроси потърсихме коментар от заинтересованите страни. По тези теми Puls.bg  и Investor.bg ще проведат поредното издание на Здравен дебат на 24 юни.
 
Здравен дебат се провежда с подкрепата на AMGEN – генерален партньор, Roche, Novo Nordisk и Astra Zeneca.
 
Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е институционален партньор.