Понякога се налага недоносените бебета да бъдат транспортирани до друга болница, дори в друг град, в отделение с по-добри възможности за отглеждане или за консултация и специализирано лечение. Според състоянието на детето транспортът може да се наложи по спешност, например защото болницата, в която е настъпило раждането, не разполага с необходимата апаратура и специалисти, за да се гарантира възможно най-добрата грижа. Според медицинския стандарт по неонатология отделенията се класифицират в три нива на компетентност, като само най-високото ниво – трето – може да поема бебета, родени с тегло под 1500 грама. Неонатологът, който присъства на раждането, преценява необходимостта от транспортиране на бебето до отделение от по-високо ниво. 
 
В последните години по света се утвърждава практиката недоносените бебета да се транспортират „ин утеро”, това означава все още в майчината утроба, когато има заплаха от преждевременно раждане. Тъй като първичната реанимация е критична, особено за екстремно недоносените, тази практика е от изключителна важност за превенция на тежки усложнения, свързани с невъзможността бебето да бъде обгрижено в достатъчна степен в първите минути и часове след раждането, както и със самия транспорт, по време на който много бебета загиват, особено ако трае повече от 30-60 минути. 
 
В България едва от половин година има специализирана линейка за транспорт на деца и новородени, а едва от два месеца – транспортни кувьози във всяко неонатологично отделение. Това е огромна крачка напред, но за съжаление не е достатъчно, за да се гарантира безопасност, тъй като по време на транспорта жизнените функции на недоносеното бебе са уязвими, което може да доведе до хемодинамична нестабилност и мозъчен (интравентрикуларен) кръвоизлив и да влоши прогнозата в значителна степен. У нас практиката на вътреутробния транспорт при заплашващо преждевременно раждане все още не е наложена и се нуждаем от национален консенсус по този въпрос, който да гарантира осигуряване на максимално добри условия и качество на грижите за всяко недоносено дете.
 
Друга международна препоръка, когато се налага транспорт на новородено недоносено, е при възможност това да се случва заедно с майката в контакт кожа-до-кожа, т.нар. кенгуру-грижа, тъй като проучванията показват, че в това състояние жизнените функции на бебето са по-стабилни и то преживява по-малко стрес и негативните ефекти от стреса по време на транспорта. Въпреки това все още говорим за казуистика, която се практикува само в държавите с вече установена семейно-ориентирана грижа за недоносените.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Когато се налага привеждане в друга болница или град – планово или по спешност – то трябва да бъде внимателно подготвено и съобразено със състоянието на всяко отделно дете. Лекарят, който ще придружава бебето по време на транспорта, трябва да подготви линейката с всичко необходимо – преносим апарат за апаратна вентилация, източник на кислород, всички необходими консумативи и медикаменти, които може да се наложи да бъдат приложени. За съжаление родителите не се допускат в линейката по време на транспорта, а често пъти майката не е в състояние да придружи бебето и със собствен превоз, тъй като обикновено преждевременното раждане е свързано с усложнения на бременността и може да се наложи тя да остане хоспитализирана в болницата, където се е случило раждането. 
 
Тази раздяла е много мъчителна за родителите, които се тревожат какво се случва с детето им, какво е състоянието му, а не могат лесно да получат информация. От друга страна раздялата е травматична и за бебето, тъй като веднъж напуснало сигурната среда на майчината утроба, то попада не само в свят, който е напълно непознат и враждебен в отсъствието на майчината прегръдка, глас, миризма, успокояващи ритми, но и то самото е все още непригодно да оцелее в него без агресивни и болезнени медицински манипулации и интервенции. По тази причина е наложително отново да се наблегне на важността от „ин утеро” транспорта вместо на усилията да се спре започнало преждевременно раждане в болница със субоптимални условия за грижа за недоносените деца. 
 
Понякога се налага бебето да бъде транспортирано, след като вече е стабилизирано, за определени прегледи и лечение. Този транспорт е много по-малко рисков и винаги е за предпочитане пред спешния. За съжаление педиатричната помощ у нас е уредена по начин, който принуждава семействата (и лекарите) понякога да изминат стотици километри, за да осигурят лечение. Например, когато се касае за ретинопатия на недоносеното, децата пътуват от Варна или Русе до София. Разбира се, такъв модел на грижи не само създава допълнителни тревоги и безпокойство, както и финансово натоварване за семейството, той е и икономически неефективен от гледна точка на здравата система. Необходимо е от една страна изграждане на система за проследяване на недоносените бебета по време на и след изписване от неонатологичното отделение относно редица показатели: зрение, дихателна функция, неврологични увреждания, сензорно-интегративна дисфункция, широк спектър от психологически и поведенчески особености; а от друга страна осигуряване на центрове и висококвалифицирани специалисти в основните големи населени места. Това, както и осигуряване на безопасен транспорт за всички недоносени бебета, са едни от основните приоритети на Фондация „Нашите недоносени деца”, които се надяваме да реализираме в сътрудничество с институциите и медицинските специалисти. 
 
Текстът е част от съвместния проект на фондация "Нашите недоносени деца" и Puls.bg. Негов автор е д-р Бояна Петкова