Най-ценно е здравето, което е необходимото условие, за да бъдем дейни, щастливи и успешни. Ето защо към въпросите, свързани със здравеопазването и здравната реформа, с разпределението на обществените средства за здраве, управлението и дълговете на болниците, нито един български гражданин не е безразличен. Това в още по-голяма степен засяга работещите в здравната система, които въпреки бедната материална база и тежки условия на труд, неадекватно заплащане, натиска на обществото, остават на работното си място в името на пациента.

Тъй като реформите в здравната система са неотложни и при предприемането им е важно да се вземе под внимание всяка една гледна точка – и на властта и финансовите институции, и на медицинското съсловие, и на пациентите, Puls.bg инициира форум „Здравен дебат“, на който да се поставят горещите точки в желанията за променя пред широката общественост.

Форум „Здравен дебат“ ще се проведе на 10 февруари т. г., в х-л София Хотел Балкан (Шератон), зала „Роял“.

В дебата гледните си точки за реалните промени, които се очакват в българското здравеопазване и последиците от тях, ще представят:

- д-р Петър Москов, Министър на здравеопазването

 

Д-р Петър Москов завършва Медицински университет - София. Притежава специалност по "Анестезиология и интензивно лечение".
От 1994 г. е старши асистент в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ “Св. Анна”.
Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.
Член е на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и един от учредителите на Демократи за силна България. През 2007 г. е избран за член и на Националното ръководство на партията. През 2009 г. става съпредседател на предизборния щаб на Синята коалиция. Общински съветник от София от ДСБ. От 2013 г. е и зам.-председател на партията.
Избран е за министър на здравеопазването на 7 ноември миналата година от 43-тото Народно събрание.- проф. д-р Генчо Начев, Изпълнителен директор на болница “Св. Екатерина“, национален консултант по кардиохирургия

 

Проф. д-р Генчо Начев е Изпълнителен директор на болница "Св. Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия.
Притежава специалностите обща хирургия и кардиохирургия.
Специализирал е в Кралски колеж по хирургия в Лондон, Немски сърдечен център в Берлин, Медицински колеж „Бейлър“ в Хюстън и Сърдечния институт в Минеаполис, САЩ.
Ръководител е на Катедра по сърдечносъдова хирургия към Медицински университет в София, председател е на Общото събрание на същия университет и на Българско дружество по кардиохирургия.
Член е на Европейското кардиохирургично дружество (FETCS), член е на УС на DanubienForum по сърдечна хирургия, на УС на Euro – Asian Bridge, национален делегат в International Society of Cardio – vascular Surgery.
Носител е на множество звания и отличия, сред които Медик на годината – 1998 г., Лекар на годината - 2006 г., Лекар на България – 2009 г.,  Приз “Човеколюбие”, награда „Лекар на Югоизточна Европа“ от Втория международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум и др.
Има над 220 публикации в български и чуждестранни медицински издания.


- проф. д-р Стоян Миланов, Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов”,  национален консултант по Спешна медицина

 

Проф. д-р Стоян Миланов е Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” от 30.01.2013 г. Преди това е изпълнявал дейнoстта изпълнителен директор, бил е заместник-директор по лечебната дейност и началник на клиниката за интензивно лечение.
Проф. Стоян Миланов е национален консултант по Спешна медицина, доцент по анестезиология и интензивно лечение и доцент към катедрата по Спешна медицина при МУ София. От лятото на 2013 г. е председател на Българското дружество по спешна медицина.
Притежава три специалности: анестезиология и интензивно лечение, Спешна медицина, Обществено здраве и здравен мениджмънт.
Специализирал е в Копенхаген, Дания и Кеймбридж - Обединено Кралство.


- доц. д-р Божидар Финков, ръководител на Клиника по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“, национален консултант по инвазивна кардиология

 

Завършва Медицински университет – София. Специализирал е във Франкфурт на Майн в САЩ, Швейцария, Холандия, Чехия.
Има 25 години стаж в III градска болница в столицата, специализирана като Национален център по сърдечносъдови заболявания, настояща Национална кардиологична болница. От 1976 г. е асистент към Катедра Сърдечносъдови заболявания в Центъра, като по-късно става последователно старши и главен асистент и през периода 1997-2000 г. заема длъжността заместник-директор.
Министър на здравеопазването е в периода 2001-2003 г., в мандата на НДСВ. Тогава прокарва решение за програма по инвазивна кардиология, с която се създават 5 центъра по инвазивна кардиология в столицата (настоящите НКБ, СБАЛССЗ "Св. Екатерина", УМБАЛ “Лозенец”, УМБАЛ “Св. Анна” и МБАЛ “Токуда”).
След министерския пост основава и завежда Клиника по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“.
Проф. Божидар Финков се смята за доайена на интервеционалната кардиология в България, въвел е у нас методите на коронарна балонна ангиопластика и стентиране, както и на перкутанната балонна валвулопластика на митрална и аортни клапи.
Председател е на Българското дружество по интервенционна кардиология, член е на Европейското дружество по кардиология.
Автор на над 150 научни публикации в наши и чужди издания.
В момента е национален консултант по инвазивна кардиология.


- проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет – Варна, председател на Борда на директорите на МБАЛ „Св. Марина“ - Варна

 

Завършва Медицински университет – Варна. Придобива специалности по обща хирургия и онкология. Специализира висцерална хирургия в Швейцария и лапароскопска колоректална хирургия в Ирландия. Има магистърска степен по Стопанско управление.
Кариерата му започва от Работническа болница – Девня.
През 1990 г. става аспирант, а след това последователно асистент, старши и главен асистент и завеждащ сектор към Катедра по обща и оперативна хирургия на Медицински университет – Варна. През 2003 г. е хабилитиран като доцент към същата катедра и от 2005 г. е неин ръководител. Четири години по-късно става професор към Катедра по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение.
От 2012 г. е ректор на Медицинския университет – Варна.
Десет години последователно изпълнява длъжността Изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Марина“ - Варна, след което от 2010 г. е председател на Борда на директорите на същата болница.
Доктор е на медицинските науки от 2008 г.
Проф. Красимир Иванов е новатор в своята област, отговорен за откриването, внедряването и потвърждаването на резултати на множество иновационни методи и технологии, в това число диагностика на ректалния карцином - триизмерна оценка на ендоректалната ехография посредством новосъздаден софтуер, по-късно внедрен във всички съвременни ехографски станции.
Научната му дейност е представена от 314 публикации в международни и български научни издания, в това число и в едни от най-авторитетните като Lancet Oncology, Diseases of Colon and Rectum, American Journal of Surgery, British Journal of Surgery, Radiology, и др.
Член е на Специализирания научен съвет по хирургични болести към Висшата атестационна комисия и на ръководството на Българското хирургично дружество.

 

NEWS_MORE_BOXТеми и акценти във Форум „Здравен дебат“ ще бъдат:

 

-  Важни и неотложни реформи в здравеопазването;
-  Концепция за реформата в Спешната помощ;
-  Финансиране на инвестициите в здравеопазването.

 

 

„Според мен здравеопазването продължава да бъде една от най-предизвикателните за управление и реформа сфери. Причината е, че системата на здравеопазване засяга по значим и често противоречащ си начин чисто медицински, социални, финансови, образователни и производствени въпроси. Същевременно, ресурсите, в рамките на които трябва да се вземат решения, са силно ограничени, а възможностите за измерване и обективизиране на дейностите и резултатите – трудни и нееднозначни. Всичко това прави материята изключително сложна и „неприятна“ от управленска гледна точка.“ сподели проф. Николай Габровски, началник Клиника по неврохирургия в „Пирогов“ и основател на здравно-медицинския сайт Puls.bg по повод организирането на форум „Здравен дебат“.

„Според мен е необходимо да се търси широка обществена подкрепа на промените, а това изисква разговор, диалог, дебат. Само по-доброто разбиране и осъзнаване на предизвикателствата ще ни насочи по правилния път на тяхното преодоляване. Това е и причината в Puls.bg.бг от дълги години, периодично да навлизаме в темата за управлението на здравеопазването чрез инициативите си „Здравен дебат“. Резултатите винаги са били особено интересни, а, надявам се, и в значителна степен полезни и продуктивни. Ще се радвам и този път да бъде така.“ допълни още той във връзка с предстоящото събитие.


Във втория панел на „Здравен дебат“, организиран съвместно с Клуб Investor.bg, в отворена дискусия участие ще вземат още доц. Атанас Щерев, Медицински комплекс „Д-р Щерев”, представители на бизнеса и администрацията в лицето на Ангел Матеев, началник управление Пощенска банка, Живко Иванов, финансист с богат опит в сферата на здравеопазването, съосновател и управляващ партньор на финансово-счетоводна къща Симбула. Модератор на събитието ще бъде Калин Манолов, журналист и водещ, познат от синия екран.

Събитието се провежда с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

Към Програма и Регистрация