Доц. Атанас Щерев е един от участниците във форум "Здравен дебат" на Puls.bg, следващия вторник, 10 февруари, в столичния хотел "Шератон", организиран съвместно с Клуб Investor.bg, на който ще се дискутират неотложните реформи в здравеопазването. В дискусията ще вземат участие министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница “Св. Екатерина“ и национален консултант по кардиохирургия, проф. Д-р Стоян Миланов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов” и национален консултант по Спешна медицина, доц. д-р Божидар Финков, ръководител на Клиника по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и национален консултант по инвазивна кардиология, проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет – Варна и  председател на Борда на директорите на МБАЛ „Св. Марина“ - Варна, както и представители на бизнеса и администрацията. Повече за събитието и регистрация.

 

Доц. д-р Атанас Щерев е известен като „бащата на ин витро оплождане” в България. Създател е на първата специализирана в лечението на безплодие акушеро-гинекологична болница в страната ни – днес Медицински комплекс „Д-р Щерев”.
Завършва висше медицинско образование в Медицински университет – София със специализация по акушерство и гинекология и квалификация по репродуктивна медицина и асистирани репродуктивни технологии. Има квалификация по репродуктивна ендокринология към Института по експериментална ендокринология и химия на хормоните, Москва.
Специализирал е в множество авторитетни международни клиники – Институт по стерилитет, Виена, Австрия в Университетска болница, Мюнстер, Германия, в Акушеро-гинекологична клиника, Сан Диего, САЩ.
Лекар с близо 40-годишна практика в областта на акушерството и гинекологията. Богатия си опит трупа по време на работата си в различни болници и медицински институти в страната – в районните болници в Кюстендил и Перник, Медицински университет, София, ІІ-ра Градска болница, София.
През 1987 г. става завеждащ Клиника по нови репродуктивни методи и детско-юношеска гинекология в Институт по акушерство и гинекология – София.
Притежава научна степен Доктор на медицинските науки по физиология и патология на репродукцията.
Автор е на над 100 статии, публикации и участия в монографии по репродуктивна ендокринология и асистирана репродукция в български и международни научни издания. Участвал е с над 70 презентации на национални и международни конгреси и конференции.
Членува в редица авторитетни професионални и научни организации:
• Член и бивш заместник-председател на Българския лекарски съюз;
• Член на Българското научно дружество по акушерство и гинекология;
• Член и бивш председател на Българската Асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ);
• Член на  Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE);
• Член на International Federation of Fertility Societies (IFFS);
• Член на Американска асоциация по репродуктивна медицина.
Народен представител в 36, 39 и 40 Народно събрание, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване (39 НС).


- Доц. Щерев, с какво са полезни събития като Форум „Здравен дебат“?

Едно време, участвайки в законодателната дейност, като председател на Комисията по здравеопазване, черпехме идеи от подобни форуми. Именно на такива събития управляващите могат да откриват нови идеи и да оценят кое е полезно и кое не. Това би било полезно за предстоящите реформи.

- Какво трябва да се промени в здравеопазването ни? Верни ли са твърденията, че здравната ни система агонизира?

Здравната система не се подобрява. Сега много се протестира срещу големите кардиологични болници, заради това, че те взимат голям финансов ресурс от здравната каса. Но с развитието на тези центрове в страната се постигна едно нормално лечение на случаите на инсулт и инфаркт. Преди развитието на тези центрове лечението на подобни случаи не беше на съвременно ниво. Човек получава инфаркт, а в болниците му вливат ензими и чакат да се подобри състоянието на пациента. Сега в тези центрове се въвежда едно модерно лечение и това веднага оказа положителен ефект върху здравните показатели на населението. Същият ефект ще се очаква след 5–10 години от въвеждането на забраната за пушене на обществени места и намаляването на пушачите в България. Това са дълготрайни мерки, които ще окажат отражение. Необходимо е да се създаде фонд за бедни хора. Това е най-трудното, защото ще кажат, че няма пари. Но това означава, че между 1–2 млн. души ще тежат на здравната система. Няма да плащат вноски, няма да доплащат за необходимите, но скъпоструващи специфични изследвания. Но въпреки това ще се лекуват. Без такъв фонд няма как да се случи реформата въобще. Подобни идеи винаги са посрещани с въпроса „как да стане?“. Трябва да се планират подобни средства също както енергийните помощи. Всичко е възможно само трябва желание и разбиране.


NEWS_MORE_BOX- Очаквате ли налагането на лимити на бюджета на болниците?


Когато здравната каса е единственият източник на средства на болниците и се сложи лимит на финансовите средства от този източник, това е административно решение на проблемите, което не отговаря на реалността. Когато тези болници имат повече източници на финансиране, включително доплащане, Касата може да каже „ние плащаме определена цена спрямо бюджета“. Така ще има установена касова цена. Всичко това по естествен път ще доведе до идеята за доплащането и съответно до създаването на фонд за бедни хора. Това са свързаните проблеми, които никой от управляващите не се решава да реши.

- По какъв начин може да се оптимизира работата на НЗОК, включително разходите за болничната помощ?

Трябва да се въведе касова цена. Трябва да се водят преговори с лекарския съюз за разпределение на бюджета, който е определило Народното събрание. Оттам нататък няма нужда от повече каси. НЗОК извършва плащания, както казва министър Москов на основния пакет. Но се заплаща определена цена. Не може касата да има определен бюджет и да извършва плащания, надхвърлящи значително този лимит. Това означава, че определеният бюджет на касата ще се разпредели по тежестта на заболяванията.  Но неистината в закона за здравното осигуряване е, че това плащане покрива всичко и нищо друго не трябва да се доплаща. Това не е вярно, защото по дадена клинична пътека се покриват около 40%-50% от нужното финансиране. Това трябва да се признае. Едва тогава може да се върви напред.

- Какви са вашите очаквания за финансирането на здравната система до края на годината? Ще има ли нови дефицити?

Стремежът на управляващите е да овладеят дефицитите на болниците с административни мерки. Прави се специална агенция за инвестициите в стопанството на страната. Но в същото време в закона за здравното осигуряване, параграф 10, казва, че всички нови дейности и инвестиции, които са въведени тази година, няма да се финансират от касата. Тогава защо се създава тази агенция за увеличаване на инвестициите? Този параграф 10 ще овладее харчовете, но заради него няма да се увеличат инвестициите в здравеопазването. Много хора ще останат без достъп до достатъчно добра медицинска помощ. Положителното в ситуацията са идеите на д-р Москов и се надявам той да получи необходимата политическа подкрепа. Той има идеи, които заслужават внимание, но промените в здравеопазването се правят от цялото Правителство. Министерството на здравеопазването е изпълнител на идеите. Затова трябва широка политическа подкрепа.