Д-р Цветан Райчинов председател на БЛС , по специалност е акушер-гинеколог.


Д-р Райчинов, какво е актуалното състояние на здравеопазването в момента?


Моето мнение със сигурност не е по-различно от това на другите български граждани, независимо дали са от страната на пациенти или от тази на работещите в системата на здравеопазването. Актуалното състояние в момента със сигурност е лошо. Още по-притеснително е, че то ще става още по-лошо.
 На какво се дължи Вашият песимизъм?


До скоро и аз бях оптимист и вярвах, че нещата в здравеопазването ще се оправят. С това, което се случва напоследък и особено с проектозакона за бюджета на НЗОК за следващата година, при това драстично намаление на средствата за здравеопазване, просто няма как да очакваме да се случи нещо положително в здравеопазването ни.
 


Нито достъпът ще се подобри, даже напротив - ще се влоши, ще се лимитира и ще се ограничи, съответно ще се намали и обемът на оказваната медицинска помощ. Като се има предвид това, няма как да не се влоши и качеството на здравеопазването, тъй като средства за инвестиции, нова апаратура и нови дейности не са предвидени в този бюджет. Така че естествено е да очакваме влошаване на състоянието на здравеопазването в България.
 


Продължава едно утвърдено с годините беззаконие. Държавата продължава да отказва да осигурява тези, за които тя трябва да се грижи – пенсионери, учащи, инвалиди и т.н. В момента тя отказва да внася техните здравни осигуровки и на практика цялото здравеопазване остава на гърба на малко повече от 2 млн. работещи, които да издържат цялото население в областта на здравеопазването.Какви промени са необходими, за да се подобри състоянието на здравеопазването, д-р Райчинов?


Първата и най-наложителна промяна е бюджетът за здравеопазване. По-точно този предвиден за националната здравна каса, да бъде отделен от този на държавата и да бъде гарантиран.
 

Това е нещо задължително, тъй като в момента бюджетът за НЗОК е част от консолидирания бюджет на държавата и с него се правят всякакви финансови акробатики. Само прилагането на закон гарантира, че сумите отпуснати за здравеопазване ще отидат единствено за здравето на хората.
 


Предвиждат ли се и други реформи в здравеопазването? Ще се закрият ли по-малките болници и ще се извърши ли преструктурирането им в центрове за долекуване, хосписи и т.н.?

 

Реформа в здравеопазването трябва да има. Тя е наложителна. Трябва да се знае, обаче, че реформа се прави, тогава, когато има ясна концепция.
 

Преди да се направят каквито и да било изменения в закона за лечебните заведения, трябва да има ясни и категорични критерии, например, за това какво е болница и как трябва да функционира. На този етап не може и не трябва да се говори за закриване на болници.
 


Да, но болниците в България надхвърлят 400, като за сравнение, западноевропейски държави с много по-голяма територия и население имат значително по-малко лечебни заведения. Необходимо ли е да съществуват болници, които не функционират както трябва и не предлагат медицински услуги на достатъчно добро ниво?

 

Според мен закриването на болници не е най-добрият подход.
 

За да се предприемат конкретни действия, първо трябва да има ясен и точно начертан план за реформата, за нейното развитие.
Няма как да се прави реформа в здравеопазването без участие на изпълнителите - лекари, медицински сестри, фармацевти и т.н. и без участието на пациентите. Това са двете страни в системата на здравеопазването, а държавата е посредник.
 


Достатъчно участие ли взимат съсловните и пациентските организации?

 

Мисля, че напоследък не. Дори ясно ни беше показано, че нашето участие не е желано в процесите на вземане на решения и изготвяне на нормативни документи. На последната ни дискусия министър Нанев заяви, че той не би подписал наредба и не би препоръчал да се подпише национален рамков договор в тези условия и при този бюджет. Ние се съобразяваме с него и с това, което той каза. Министър Дянков също заяви, че лекарите нищо не разбират и е по-добре да си гледат пациентите. И с това се съобразяваме...
 

На този етап оттегляме своите участници, както от преговорите, така и като експерти по подготовката на наредбите и законите. Ще изчакаме и ако министерството има нужда от нас - винаги сме отворени за диалог и да помогнем с каквото можем. Но, ако толкова пречим на управлението на държавата, ще се постараем да не го правим.


Тоест, на вас ви е заявено, че лекарските организации пречат на провеждането на здравната реформа?

 

Да, точно така. И поради тази причина, ние ще се оттеглим и ще се заемем с разрешаването на вътрешните проблеми на самата организация.

А с какви проблеми се сблъсква БЛС?
 

Това са текущите неща - трябва да се подобри структурата на самата организация, да се включат научните дружества, да започнем да работим по-интензивно по това, което ни е вменено по закон, тоест правилата за добра медицинска практика, продължителното обучение и квалификация на кадрите и още много други.
 

 

Недостигът на медицински кадри става все по-осезаем. Докато се проведе реформата в здравеопазването, ще останат ли в България лекари, които да ни лекуват?

Този проблем не е само в България. В целия свят се наблюдава отлив на младите хора от системата на здравеопазването.
Основна причина за недостига на специалисти у нас е ниското заплащане, което не компенсира усилията и труда, които трябва да положи един човек, за да стане добър лекар. Необходими са 6 години обучение, още най-малко 4 за придобиване на специалност и още 5-6 години да се докаже и утвърди в професията. Един лекар може да получи реализация и да просперира най-малко на 35-36 години.
 

Инвестициите като средства за обучението на един лекар са огромни. Това е тежка професия и младите хора все по-често я избягват.
 

В момента имаме много умни и добре подготвени студенти, които обаче няма да останат и да се реализират в България. Тяхното обучение е голяма инвестиция от страна на държавата, която обаче няма да се възвърне. В момента ние инвестираме парите си в богатите европейски държави, които ценят труда на лекарите и им предлагат значително по-добри условия. Това е грешка на нашата система, че не цени медицинските кадри и не може да ги задържи. Само с патриотизъм трудно се живее, не че не сме патриоти.


Как си представяте българското здравеопазване след 5-10 години?
 

В близките години няма да имаме добро здравеопазване. Това, което се случва е тотално одържавяване на системата на здравеопазването и по-точно, връщането на системата на нива от преди 1989-та година, но в един по-лош вариант, защото тогава поне беше финансирана. Сега виждаме връщане към системата, без да е гарантирано финансирането й. Това е един опасен експеримент. Системата е доказано неефективна и провалила се. Към това вървим и в момента. Това ще продължи няколко години, докато отново проумеем, че има и по-добри модели, които ефективно работят в Европа. Според мен е по-добре да гледаме какво се прави в европейските държави и ако можем да го направим, ако не - добро здравеопазване просто няма да има.