Д-р Станимир Хасърджиев е роден на 17 октомври 1978 г. в Сливен. Завършил е медицина през 2003 г.
Д-р Хасърджиев е един от основателите и настоящ председател на Управителния съвет на Национална пациентска организация (НПО) – най-голямата пациентска организация в България. В нея членуват повече от 78 организации, представляващи пациенти с различни социално-значими заболявания.
От септември 2011 до септември 2012 г. той представлява българските пациенти в Надзорния съвет на Националния здравно-осигурителен фонд.
Д-р Хасърджиев е Изпълнителен директор на Европейската асоциация на пацентите с чернодробни заболявания (ELPA), член на множество регионални и международни организации и сдружения, в това число World Hepatitis Alliance, European Community Advisory Board, International Capacity Building Alliance и други. Носител е на много български и международни награди.


-    Д-р Хасърджиев, как ще коментирате приетият на първо четене бюджет на НЗОК за 2014 година?

-    Твърдо заявяваме, че бюджетът, който се предлага за следващата година, е бюджет на дефицита, бюджет на ограниченията, бюджет, който ще застраши доста сериозно системата на здравеопазването.

-    Заложеният дефицит в бюджета може ли да осигури качествено здравеопазване в България?

 

-    Категорично не. Вашият въпрос дава и отговора. Дефицитът, който е заложен, в никакъв случай няма да подобри здравеопазването.


 

Дори здравеопазването няма да се задържи на лошите нива от тази година, тъй като тази година се генерира дефицит в размер на близо 150 милиона лева. Този дефицит се прехвърля за следващата година, като парите, отделени за 2014 година не покриват реално извършените разходи, които сме направили през 2013 година.

 

Тоест може да очакваме едно много сериозно сътресение в здравеопазването.

-    Какви са възможните изходи от това положение?


-    Единият изход е актуализация на бюджета на Здравната каса.

 

За огромно съжаление аз почти не си спомням друга година, в която преди да е гласуван бюджета на Здравната каса да е ясно, че има необходимост от актуализация. 

 

Големият проблем е, че поради тежката политическа обстановка не е ясно към момента, в който се наложи актуализацията, това най-вероятно ще бъде през средата на следващата година, дали ще има възможност да се актуализира този бюджет, кое ще бъде действащото правителство и дали ще се намери политическа воля.

 

При всички положения обаче това е единият изход.

 

Вторият изход, който е много по-черен вариант за българските пациенти, е да се възвърне добре познатият сценарий от 2008 година, когато най-редовно спираха лечението на пациентски програми за лечение, отказваше се плащане на лечебни заведения - въобще ситуация, която много ми напомня на онези времена, които силно се надявах да са отминали.

 

За огромно съжаление виждаме как целенасочено се променя и модела на управление на Здравната каса, така че да може да се узакони беззаконието на хората, които ще могат да си взимат абсолютно безнаказано решенията.

NEWS_MORE_BOX

 

Досега в надзорния съвет на НЗОК имаше един представител на пациентските организации, който трябваше да защитава правата на седем милиона българи. С промените в проектозакона на Здравната каса обаче управлението ще се възложи на тристепенен модел, в който държавата ще има представителство в лицето на 13 човека от 25 членен борд, и винаги ще има мнозинство при вземането на решенията.


Надяваме се парламентът да не приеме проектозакона за Здравната каса, но ако той мине, ще сезираме всички парламентарни и извънпарламентарни партии за непрозрачността на управлението на Здравната каса, а и се надяваме президентът да упражни своето право на вето.

-    Как ще се отрази този бюджет на лекарското съсловие?

-    Бюджета е изключително неприятен и обрича от началото на годината работа в условията на сериозен дефицит. Освен това в бюджета ясно е заложено повишаване на приходите от глоби.

 

Това автоматично означава, че Здравната каса смята, че чрез контрол би могла да наплаши лекарското съсловие и съответно да се реализират икономии. Въпросът е, че всичко това ще бъде за сметка на пациентите - това е най-пагубното в този бюджет.

 

За съжаление картината не е никак оптимистична. Ясно е, че държавата изпитва затруднения, но също така е ясно, че държавата няма как да излезе от икономическите си затруднения, както и че не може да не се погрижи за здравето на тези, които трябва да правят икономиите. Тук стигаме почти до въпроса за яйцето и за кокошката – кое трябва да е първо.

 

В случая смятам, че отговорът е ясен – здравеопазването, което трябва да е приоритет, защото благодарение на здрава нация можем да очакваме здрава икономика.