Ще стигне ли бюджетът за здраве догодина, ще може ли заложените средства да обезпечат планираните промени в системата, ще има ли лимити в основния здравен пакет, включващ най-важните заболявания, и дали лимитите поставят в риск здравната реформа? Това са част от въпросите, които бяха дискутирани по време на втория Здравен дебат на тема "Промените в здравния сектор – една година на предизвикателства и възможности", организиран от Puls.bg и Клуб Investor.bg.
 
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който взе участие в дискусията, заяви, че няма да има лимити за дейностите, които влизат в основния пакет, плащан от Националната здравноосигурителна каса. Той обясни, че разпределението на обеми дейности няма да доведе до лимитиране, защото е достигнат таванът на възможните хоспитализации.
 
Д-р Шарков анонсира, че се обмисля идеята дали консумативите за заболяванията от основния пакет могат да бъдат заплащани напълно от Здравната каса. Той обаче уточни, че е необходимо те да бъдат не само платени, но и реално остойностени.
 
„Когато има пациенти, които са в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния, моментално това, което имаме като обем дейност, ще бъде увеличавано”, коментира д-р Шарков.
 
Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев предложените здравни реформи, които влизат в сила от 2016 година, не са обезпечени финансово с предлагания здравен бюджет. По думите му здравното министерство е предприело стъпки в правилна посока за изнасяне на дейности от болничната в доболничната помощ, но се прави опит да се прокара бюджет, в който няма никакво увеличение на парите за първична и специализирана извънболнична помощ за 2016 г. По данни на БЛС в повечето европейски страни за извънболничната помощ се заделят около 40% от бюджета за здраве, а в България – едва 13%.
 
Налагането на максимални обеми на дейностите поставя в риск здравната реформа и по-конкретно - въвеждането на пакетите, посочи още председателят на Лекарския съюз. Той попита какво ще се случи, ако някое лечебно заведение изчерпи обема си по дадено заболяване от основния пакет, а има още нелекувани пациенти. По думите му в подобна ситуация болницата или ще трябва да откаже лечение, или да рискува лечението да не бъде платено.
 
За тази година обемите дейности в болничната помощ няма да бъдат надхвърлени и в този смисъл бюджетът за болници не е компрометиран от болничната помощ, коментира още председателят на съсловната организация.
 
„Ако има дефицит в бюджета на НЗОК за тази година, то той не е формиран от болниците“, каза Грозев. По данни на Лекарския съюз в Националната агенция за приходите са постъпили достатъчно много средства от надсъбрани здравни вноски, които могат да бъдат заделени именно за покриване на надлимитната дейност за тази година.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Прави се опит Надзорният съвет на Здравната каса да разруши договорното начало, заяви от трибуната на Здравен дебат д-р Грозев. Той попита кое налага да се правят поправки в закон, който е бил приет преди месеци.
 
Заместник-министърът д-р Ваньо Шарков обобщи, че болничната помощ не е пазар, а крайната цел на провежданите реформи е качественото лечение на пациентите. Той бе категоричен, че няма да се закриват болници. Новата Национална здравна карта, която ще е готова до края на тази година, не предвижда закриване на болници, каза той и допълни, че картата ще даде ясна картина за тези лечебни заведения, които ще ползват средства от публичния фонд.
 
Здравен дебат се провежда с любезното съдействие на Новартис България, Астра Зенека, МБАЛ „Доверие“ и „ПроДуКт – Проджект Дивелъпмънт Кансълтинг“ АД, Българска болнична асоциация. Институционални партньори са Елана Финансов холдинг, Ърнст и Янг България, Индустриален Холдинг България и Германо-Българска индустриално-търговска камара.