Д-р Михаил Христов ще поеме Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщиха от пресцентъра на правителството. И уточниха, че са одобрени промените в състава на Надзорния съвет. 
 
Д-р Михаил Христов, Любомир Гайдов и Стоян Стоянов ще заменят д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев. Рокадите са във връзка с персоналните промени в Министерството на здравеопазването и с оглед оптимизиране на работата на Надзорния съвет.
 
Д-р Михаил Христов е лекар – специалист по ортопедия и травматология. Бил е началник на отделение по ортопедия и травматология и ръководител в извънболничната помощ. В периода 1999-2000 г. е началник на отдел в НЗОК, а след това, до 2007 г., ръководи Регионалния център по здравеопазване – София. Има опит в областта на доброволното здравно осигуряване и като държавен служител в администрациите на ИА „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация. Към настоящия момент е съветник на министъра на здравеопазването.
 
Любомир Гайдов е заместник-министър на здравеопазването. Има висше юридическо образование. От 1992 г. е заемал различни длъжности в администрацията, включително ръководни. От 2007 г. е съдия в Административен съд – София област, а от есента на 2016 г. – във Върховния административен съд.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Стоян Стоянов има висше икономическо образование и квалификация по здравен мениджмънт. В периода 1999-2006 г. е директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Министерството на здравеопазването. Бил е също главен секретар на министерствата на труда и социалната политика и на културата – длъжност, която заема в момента в Министерството на здравеопазването. 
Решението на правителството е взето неприсъствено. 
 
Миналата седмица стана ясно, че Тома Томов няма да представлява КТ „Подкрепа“ в Надзорния съвет на НЗОК. Той ще бъде заменен от Тодор Василев, бивш зам.- директор на НЗОК по информационните технологии.