За последните 10 години смъртността при онкологичните заболявания е намаляла с 20%, като заслугата за това е на иновативните терапии. Това посочи Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), пред телевизия Bulgaria On Air
 
По думите му медицината се развива и вече двама от трима пациенти с онкологични заболявания живеят повече от 5 години след терапията, което е много голям напредък.
 
„Чакаме и нова революция при лечението на онкозаболяванията чрез въвеждането на т. нар. комбинирани терапии, които не засягат здравите клетки. Очакват се и нови лечения за болестта на Алцхаймер. И когато се решава дали да се плащат тези терапии, правителствата имат нужда от информация и именно тук е ролята на оценката на здравните технологии – тя е мост между науката и технологиите”, посочи още Денев.
 
Именно ползата от въвеждането на оценка на здравните технологии е темата на третото издание на форума Здравен дебат, което ще се проведе този петък – 24 юни и, което е организирано от Puls.bg и Investor.bg.
 
Денев обясни, че от тази година вече има нова регулация, въведена от здравното министерство, според която ще се прави Оценката на здравните технологии (ОЗТ). Това е експертно решение на специална комисия, чиито доклади ще съдържат доказателства за иновативните лекарства, които ще подпомогнат властите за информираното решение дали то да бъде платено с публични средства, или не.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Оценката на здравните технологии е нещо, което се случва и в България от няколко години. За да се допусне до системата за реимбурсация даден иновативен препарат обаче, досега се оценяваше по точкова система, посочи Денев. 
 
От началото на годината, в допълнение към тази система, се въвежда и механизмът на оценката на здравните технологии, на който разчитаме да докаже клиничните и икономически предимства на даден иновативен медикамент, обясни той
 
България е последната държава от Европейския съюз, която въвежда оценка на здравните технологии, подчерта специалистът.
 
Наредбата за ОЗТ вече е в ход, но не се приема еднозначно от всички страни. Сформирана е работна група, която в преговори с министерството да промени наредбата, така че при прилагането й в България да се оценят ползите от този механизъм наред с тези на иновативните медикаменти. 
 
Здравен дебат се провежда с подкрепата на AMGEN – генерален партньор, Roche, Novo Nordisk и Astra Zeneca.
 
Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е институционален партньор.