Бебетата на майки, използвали кокаин, алкохол и тютюн по време на бременността, е много вероятно да са с някаква увреда на нервната тъкан, персистираща с израстването на детето. Лекари от детската болница в Бостън са изследвали 35 деца на възраст около 12 месеца, изложени по време на вътреутробното развитие на действието на посочените вещества. С помощта на ядреномагнитен резонанс е установено редуциране на коровото сиво вещество. Регистрира се правопропорционална зависимост от интензитета на злоупотребата.

Авторът на статията по този повод, появила се в априлския брой на списание Pediatrics, Майкъл Ривкин, специалист невролог, сочи, че досега ефектите на алкохола върху мозъка на фетуса са били свързвани главно с феталния алкохолен синдром. Такива деца не са включени в изследването. Поради малкия мащаб на проучването, Ривкин не може да даде категорични заключения, но неговите открития дават повод за задълбочаване в областта.

На бъдещите майки трябва внимателно да се обяснява риска, който носят със себе си алкохолът, тютюнът и наркотичните вещества.