Добре известно е, че средната продължителност на живота на жените е по-дълга, отколкото тази на мъжете.

 

Авторите на ново проучването, което неотдавна бе публикувано на страниците на Journal of Women's Health, обръщат внимание не само на  продължителността, но и на качеството на живота при представителките на нежния пол.

 

За оценка на здравословното състояние на възрастните хора, учените са регистрирали броя и вида на ежедневните дейности, извършването на които не им създава затруднения. Под ежедневни дейности се разбират всички действия, които човек извършва всеки ден, като например хранене, обличане, домакински задължения и т.н.

 


Изследванията били проведени в Барселона от 1992 до 2006 година и в тях взели участие повече от четири хиляди души на възраст над 64 години.

 

В своята работа учените се опитали да открият връзката между здравословното състояние на възрастните хора с такива фактори, като нивото на образование и участието в домакинската работа. В допълнение към очевидните връзки между социално-икономическия статус и  заболеваемостта, авторите на изследването установили корелацията между този индекс и полът.

 

При мъжете честотата на заболеваемостта е средно 30%, докато при жените тя е 53%.  Сред здравословните проблеми при дамите в напреднала възраст, най-голям е процентът на остеопороза, гръбначни заболявания и депресия.

 

„ В съвременния свят жените носят двойно бреме – през деня работят и изкарват пари наравно с мъжете, а вечер се занимават с децата и домашните задължения. Това е и основната причина, в напреднала възраст, те да страдат от повече здравословни проблеми и депресия“- убеден е ръководителят на проучването Albert Espelt.