Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за поява на деменция, като се характеризира със загуба на паметта и влошаване на когнитивните функции. Това е прогресивно състояние, което няма лечение, но може временно да се управлява с лекарства. 

 

Деменцията е по-широк термин, използван за описание на състояния, които възникват, когато мозъкът започне да функционира неправилно. 


 

Загубата на паметта, способността за вземане на рационални решения, ограничените социални умения са показателни за деменция. Появата на деменция, по-специално на болестта на Алцхаймер е по-често сред жените.

 

Това се потвърждава от Световната здравна организация, която заявява, че 65% от общия брой смъртни случаи, дължащи се на деменция, са при жени, а годините живот, коригирани спрямо инвалидността (DALYs), дължащи се на деменция, са приблизително 60% повече при жените, отколкото при мъжете. 

 

Жените преминават през няколко хормонални промени през живота си, включително пубертет, бременност и менопауза. Тези промени могат да окажат въздействие върху мозъка и да увеличат риска от развитие на Алцхаймер и деменция. 

 

Менопаузата, по-специално, може да доведе до значителна хормонална промяна, която намалява естрогенните нива и оказва влияние върху паметта и когнитивната функция.

 

Ранната менопауза може да увеличи риска от когнитивен спад и деменция, докато жените, които имат периоди в по-млада възраст, имат поне едно дете и които преминават през менопаузата по-късно, може да имат по-малък риск.

 

Възрастта е най-големият рисков фактор за болестта на Алцхаймер и жените живеят и по-дълго от мъжете, което увеличава риска от развитие на болестта. Това отчасти се дължи на начина, по който мозъкът се променя с възрастта. С напредване на възрастта способността на мозъка да функционира намалява и това може да доведе до проблеми с паметта, мисленето и поведението.

 

Може да има и генетичен компонент за по-високия риск от деменция при жените. Те са по-предразположени към фамилна анамнеза за болест на Алцхаймер или други деменции, което може да увеличи риска от развитие на такава. Въпреки това факторите, свързани с начина на живот и факторите на околната среда, също могат да допринесат за повишения риск.


При жените има по-висок риск от инсулт през целия живот, отколкото при мъжете поради фактори като бременност и менопауза. Инсултите могат да причинят увреждане на мозъка и да увеличат риска от когнитивен спад и деменция. Жените, които са преживели инсулт, трябва да бъдат наблюдавани внимателно за признаци на деменция и да получат подходящо лечение и подкрепа.

 

Освен това жените често са подложени на социално-икономически неравностойно положение, включително липса на образование, ниски доходи и ограничен достъп до здравеопазване, което възпрепятства способността им да получат достъп до лечение на деменция, когато е необходимо – което води до прогресивно влошаване на заболяването.

 

Въпреки че понастоящем няма лек за болестта на Алцхаймер има стъпки, които жените могат да предприемат, за да намалят риска, например да останат физически и умствено активни, да се справят с всяко хронично здравословно състояние, да се хранят здравословно, да спят достатъчно, да управляват стреса, да остават социални ангажирани и търсещи лечение за депресия и други психо-емоционални проблеми.

 

Освен това се провеждат повече изследвания за по-добро разбиране на уникалните рискови фактори за жените и за разработване на нови лечения и интервенции, които могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на появата на сериозно състояние като Алцхаймер или деменция.

 

Референции:
Why Women are more at risk for developing Alzheimer’s or dementia? FE - https://www.financialexpress.com/lifestyle/health/why-women-are-more-at-risk-for-developing-alzheimers-or-dementia/3003107/