Жените са близо два пъти по-склонни да страдат от тревожност, в сравнение с мъжете, става ясно от данните на глобално проучване. То е дело на изследователи от Университета в Кеймбридж, Великобритания, а от данните му се установява още, че особено засегнати са жените под 35-годишна възраст, заедно с тези, които имат здравословни проблеми. 
 
Анализът на британските изследователи включва 48 публични проучвания и в него се посочва, че има нужда от допълнителна изследователска дейност в тази насока, за да се установи кои други групи са изложени на повишен риск. 
 
Специалистите установяват, че само в рамките на Европейския съюз повече от 60 млн. души годишно страдат от тревожни разстройва
 
Става ясно още, че засегната в най-голяма степен е Северна Америка, където от тревожност страдат 8 на всеки 100 души. Тези нарушения са най-слабо изразени в Източна Америка – 3 на всеки 100 души. 
 
Авторът на проучването Оливия Ремес пояснява, че тревожните разстройства могат да направят живота изключително труден. Тя допълва, че фокусът на специалистите в областта е насочен основно към депресията, което е важно, но тревожността е също толкова важна и може да бъде изтощителна.
 
Тя представлява чувство на тревога, страх и безпокойство, които продължават за дълъг период от време, като интензивността им се повишава, засягайки ежедневието. 
NEWS_MORE_BOX
 
Често срещано е и повишаванетто в нивата на кръвното налягане, чувство на гадене и нарушения в съня. 
 
Оказва се, че в глобален мащаб жените са два пъти по-застрашени от тревожност, в сравнение с мъжете. Според Ремес това може да се дължи на хормоланите колебания или поради причината, че жените са по-податливи към стреса.
 
При бременните жени също има значително повишен риск от обсесивно компулсивно разстройство, което е форма на тревожно разстройство. 
 
Данните са публикувани в сп. Brain and Behavior