Страхът е едно от най-естествените усещания за човека и го съпътства през целия  му живот. Въпреки, че всеки човек има някакви страхове, ново проучване,  направено от испански изследователи от Колежа по психология в Мадрид показва, че жените страдат много по-често от фобии в сравнение с мъжете.Фобиите са силен страх от определени обекти или ситуации, които не носят реална опасност. Пациентът осъзнава ирационалността и неосновтелността на страховото си преживяване, но не може да го преодолее. Като начин за справяне отбягва факторът, който води до появата на фобията.

 

Приблизително 12% от населението в даден момент от живота си е преживял някаква фобийна проява. Това прави заболяването едно от най-често срещаните в психиатричната практика.

 


Етиологията на фобийното разстройство остава неизяснена. Разстройството може да започне във всяка възраст, но най-често началото му е през юношеството. До този момент не са доказани биологични и генетични причини за появата му

 

Една от най-често срещаните фобии е тази от  летене със самолет. Въпреки, че статистическите данни са категорични, че пътуването по въздух е много по-безопасно, повечето от жените, участвали в изследването предпочитат да пътуват с кола.
Друг често срещан ужас при жените е безпокойствието при шофиране. Известно е, че колкото по-рядко карат автомобила си, толкова повече дамите изпитват опасения да застанат зад волана.

 

Фобията не е болест, а синдром, който може да се развие самостоятелно както след уплаха или някакво сътресение, така и след психично заболяване (депресия, маниакално-депресивна психоза). Определянето на причината за страха е конкретната задача на психиатъра.

 

Повечето фобии са лечими. Някои от тях се поддават по-лесно на лечение, други – по-трудно, но общото състояние на пациента  се подобрява.