Затлъстяването се свързва с редица заболявания и здравословни проблеми, в това число сърдечносъдови, диабет, дори депресия и рак.


Връзката между затлъстяването и болестта на Алцхаймер не е нова в изследователските проекти. Сега обаче учени от Монреалския неврологичен институт на Университета „Макгил“ идентифицират потенциален рисков механизъм, чрез който затлъстяването увеличава риска от деменция.


Изследователите намират, че типът невродегенеративни промени в мозъка при налично затлъстяване е подобен на типа при болест на Алцхаймер. Затлъстяването, както и съпътстващите го заболявания като диабет тип 2, хипертония и дислипидемия, водят до загуба на неврони, така че то е много повече от тегло в повече или неестетична мазнина в тялото. 


Механизмите в основата на потенциалната връзка на въздействие на затлъстяването върху централната нервна система и здравето на мозъка могат да бъдат повишеното възпаление и оксидативен стрес, както и самото „стареене на възпалението“. Включени са хормоналната регулация, обмяната на глюкозата, инсулиновата резистентност. Тоест има сложна физиологична каскада от начини, по които затлъстяването може да повлияе директно на мозъчните клетки и мозъчната функция.


Метаболитните промени, характерни при затлъстяването, водят до цереброваскуларни такива и невродегенерация в специфични части на мозъка, които имитират модела на Алцхаймер.


Затлъстяването по принцип се възприема за рисков фактор за болестта на Алцхаймер, но предишно изследване вече показа образно приликата между свързаните със затлъстяването модели на мозъчна атрофия и тези при деменцията.


В настоящото изследване, ръководено от д-р Филип Морис, учените сравняват модели на атрофия на сивото вещество при пациенти със затлъстяване или с Алцхаймер. За целта те използват данни от над 1300 пациенти, като правят сравнения между едната и другата група пациенти и здрави хора.


При анализа екипът установява, наличие на изтъняване на мозъчната кора по сходен начин при затлъстяване и при болест на Алцхаймер. По-конкретно, кортикалното изтъняване в дясната темпоро-париетална и лявата префронтална кора е сходно и при пациентите със затлъстяване и при тези с Алцхаймер. 


Според учените отслабването потенциално би могло да забави когнитивния спад и да намали риска от деменция. Превенцията на затлъстяването като цяло, както и намаляването на други метаболитни рискови фактори, свързани с него като диабет тип 2 или хипертония, може да има благоприятен ефект срещу тази негативна тенденция. 


Затлъстяването е признато за модифицируем рисков фактор за деменция и тази теза не е нова. От проучвания се намира, че рискът от деменция при свръхнормено тегло е с 1/3 по-висок. Така че важна цел в средна възраст е предотвратяване на затлъстяването и ефективно контролиране на вече налични болестни състояния, каквито са диабетът, високото кръвно налягане и липидните нарушения. Лошият им контрол за дълго време допринася за невродегенерация поради лошата оксигенация. 


Промените в начина на живот – в режима на хранене, влючването на физически упражнения и редуциране на стреса, действително могат да спасят мозъка. 


Изследването е представено от Journal of Alzheimer’s Disease.


Референции:
https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad220535