Паметта е изключително интересна способност на мозъка ни. Помним подробности от детството си, но забравяме къде сме оставили ключовете си само преди 10 минути. Има няколко вида памет, а забравянето е уникално свойство на мозъка. Психолози разкриват, че забравянето е нормален процес и всъщност жизнено необходим за нормалната работа на мозъка. Ето няколко странни факта за това как хората забравят.

 

Липса на спомени. Може да се случва рядко, но някои дейности могат да причинят временна загуба на памет или забравяне на определени спомени. Това състояние се нарича временна амнезия. Така например е доказано, че сексът има този ефект върху паметта – пациентите забравят събитията от миналия ден или имат трудности със създаването на спомени в следващите няколко дни.


 

Други причини, които могат да доведат до временна амнезия са важни житейски събития, свързани с много емоции – сватба, раждане на дете и т.н. Обикновено амнезията не причинява трайни проблеми и отшумява в рамките на часове или няколко дни.

 

Спомените живеят в нас без дори и да подозираме. Възможно ли е отдавна забравена песен все още да „живее“ в паметта ни, без да знаем? През 2013 година е докладван случай на жена, която имала слухови халюцинации на определена песен, която тя не разпознавала. По думите на специалисти това бил първи случай на такъв вид халюцинация, при която самият човек не разпознава музиката, но другите хора я познават.

 

Според тях жената е знаела песента в определен период от време, но я е забравила. Случаят повдига въпроса какво се случва със забравените спомени. Учените предполагат, че те се съхраняват в определена част на мозъка, което ги прави достъпни, но все пак неразпознаваеми.

 

Мозъкът много често забравя детството. Повечето хора нямат спомен от първите няколко години от живота си, за което си има причина. Това се нарича амнезия на детството. Учените твърдят, че имаме спомени от първите си години, но поради липсата на реч в този етап от живота ние не можем да ги вербализираме. Друго предположение за липсата на спомени е активно нарастващият мозък, който компенсира растежа с изтриване на спомени.