Употребата на наркотици е широко разпространена днес, особено сред подрастващите. Различни организации ежегодно съобщават статистика, която е силно притеснителна. Все по-надолу слиза границата на пробвалите, както и на зависимите от наркотични вещества. Притеснителното е, че на черния пазар се появяват все нови и малко известни такива средства под кодовото име „билка”. Те намират разпространение поради ниската си цена и бързо достигане на екстаз. Докато ефекта и последствията от тях са все още малко известни, някои наркотични вещества са добре познати със своето действие. Такива са например амфетаминът и кокаинът - те имат пряк ефект върху много органи и системи независимо от това дали са употребени еднократно или са довели до зависимост. 

 

Кокаинът и скритите му вредни ефекти върху сърдечносъдовата и дихателна система


Кокаинът е алкалоид на растението кока. Заради добрата му резорбция през лигавиците, приложението му е предимно чрез смъркане. Рядко се употребява и венозно. Ефектът му продължава 30 - 60 минути. Търсен е заради усещането за бодрост, изострянето на сетивата и повишаване на физическата и психическа издръжливост, които оставя в началото. Този ефект обаче си има своята цена за организма - употребата на кокаин носи своите вреди.

 

Обикновено след ½ година от началото на употребата му започват първите оплаквания, което не означава, че през този период организмът не страда - по-скоро той все още е в състояние да се справя с щетите. До този срок е възможно разпознаването предимно на психични разстройства, като параноя и халюцинации.

 

Ефектът от употребата на кокаин върху сърдечносъдовата система се дължи на активирането на симпатиковата вегетативна нервна система. Това предизвиква силна контракция на кръвоносните съдове и оттук започва патогенезата за възникване на малигнени хипертонични реакции, които са потенциално опасни и провокират мозъчен кръвоизлив дори при младите хора.

 

Учестява се сърдечната дейност, а при подлежаща сърдечна патология е възможно възникването на опасни сърдечни аритмии. Най-тежкото усложнение отстрана на сърдечносъдовата система е предизвикване на спазъм на коронарните съдове с индуциране на субендокардна некроза. Ако този спазъм бъде продължителен настъпва трансмурален миокарден инфаркт, при който изходът може да бъде фатален. Миокардитите също могат на бъдат усложнение на кокаиновата употреба.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Усложненията отстрана на дихателната система се изразяват в кашлица, кървави храчки и задух. Белодробните хеморагии са резултат от некроза на белодробни съдове, а нерядко се индуцира и белодробен оток.

 

Именно усложненията отстрана на сърцето и дихателната система са причина за смърт при млади предозирали хора. Честа вреда е настъпването на некроза на носната преграда.

 

Амфетамините - вредата им може да се разрознае и по-рано от инфаркта по...

Амфетаминът носи името ”кокаинът на бедните” поради своята по-ниска цена. Амфетамините са пробили своя път заради по-продължителното си действие и болният стремеж на съвременно общество за постоянна висока работоспособност. Тези вещества стимулират директно адренергичните и допаминергичните рецептори в мозъка. Това действие конкретно прави ефектите му много подобни с тези на кокаина.

 

Амфетамините имат почти същия ефект върху сърцето - покачват кръвното налягане, предизвикват опасни аритмии, като най- опасната е синусовата тахикардия. Употребата им също може да доведе до инфаркт на миокарда, като резултат от коронарен спазъм или тромбоза. Носят своя психичен ефект, заради което и се употребяват, вследствие на което могат да доведат до пълно безсъние и анорексия поради потискане съответно на умората и апетита. С тях злоупотребяват млади амбициозни хора, които преследват високи цели.

 

Хората употребили кокаин или амфетамин могат да се разпознаят по широките зеници, тъй като и двата предизвикват мидриаза.