В Медицинския Университет UT Southwestern стигнаха до заключения относно връзката между стреса и някои неприятни прояви от страна на стомашно-чревния тракт. При изследванията си върху бактерията E. coli екипът на д-р Ванеса Сперандио установи наличието на рецептор, наречен впоследствие QseE, в самата бактерия. Той е чувствителен на сигнали, продуцирани при стрес - адреналин и фосфати, и обуславя патологична реакция.

 

Според Сперандио, намереният рецептор е от важно значение, тъй като присъствието на посочените фактори, особено фосфатите в чревния тракт се асоциира с развитието на сепсис поради системна инфекция с бактерии от чревен произход. Очевидно между флората и човешкия организъм се осъществява сложно сигнализиране на биохимично ниво, а откриването на рецептора е само върхът на айсберга, споделя Сперандио.


 

Взаимодействието му с хормоните на стреса води до активиране на генната експресия, пролиферация и колонизация на червата и бактериите, а това клинично води до изявата на диария, коликообразни болки, подуване на корема и т.н.

 

Очевидно не става въпрос само за отслабване на имунната ни система, както се смяташе досега. Психическият стрес може да индуцира растежът на патогените. На фона на потиснатата защита, това се оказва още по-лесно.