Понякога със събуждането се чувстваме изморени. Причините за оплакването са разнообразни. Предлагаме ви 14, които засягат по един или друг начин здравословното ни състояние...


1. причина
Липса на достатъчно сън

Недостатъчното сън въздейства негативно върху концентрацията и самочувствието непосредствено. Докато в младежки години можем да си позволим едно денонощие без сън, то в зряла възраст дори намаляването на количеството му с един час на денонощие се отразява на общия ни тонус и настроение.
Засечете колко време спите и си направете твърд график, час на лягане и ставане. Времето за сън на денонощие не бива да е по-малко от 7-8 часа. Забравете за лаптопа в спалнята, за телефона и телевизора.
При безсъние взимайте незабавно мерки и ако не успеете да се справите самостоятелно, потърсете компетентен специалист.

2. причина
Сънна апнея

Има случаи, в които дори и продължителността на съня да е достатъчна, ставаме изморени. Една от най-вероятните причини е сънната апнея. Проблемът при състоянието е, че по време на сън за кратко дишането прекъсва, което ни „буди“ за части от секундата. В резултат на това сънят е непълноценен и накъсан без да се осъзнава от потърпевшия.
Сънната апнея може да се повлияе с редуциране на теглото при наличие на излишни килограми, отказ от тютюнопушене. Решение е и използването на апарат за дишане през нощта и сън в определена поза.

3. причина
Небалансирано хранене

Недостатъчният прием на храна е причина за изпитване на умора. Повече вреди обаче небалансираното хранене и консумация на непълноценни продукти. Храненето е процес, който ни зарежда с енергия. За да действа правилно приемът на храна трябва да поддържа нивото на кръвна захар постоянно в норма. Храната следва да се приема на равни интервали, за да се избегне спад под референтните граници на кръвната захар. Неблагоприятно е и когато се подава високо съдържание на глюкоза, тъй като веднага след поемането й от клетките, нивото й в кръвта рязко спада, което отново води до умора. В дългосрочен план това е причина за инсулинова резистентност и развитие на диабет. 
Решението на проблема е винаги да се закусва сутрин след ставане, да се приемат достатъчно белтъчини при всяко хранене, както и да се въведат в режима леки междинни закуски.

4. причина
Анемия

Анемията е една от водещите причини за постоянна умора при жените. Донякъде се дължи на менструацията, при която се губи желязо. Това може да е неблагодарно за някои от тях. Червените кръвни клетки, които носят желязото, доставят кислород на организма. Недостатъчното осигуряване на кислород на тъканите и органите, е причина за умората.
За да се избегне анемия, е необходимо да се консумират храни, богати на желязо – месо, черен дроб, миди, ракообразни, бобови култури, пълнозърнести. По преценка на лекар се приемат добавки с желязо.

5. причина
Депресия

Депресията се приема просто за емоционално разстройство от повечето хора. Факт обаче е, че тя въздейства и на физическото ни здраве. В следствие на нея се оплакваме от постоянна умора, главоболие, загуба на апетит, трудно заспиване, безсъние или обратното – продължителен сън без той да е пълноценен.
Състоянието не е за пренебрегване. Тъй като рискът да продължи дълго във времето е реален, желателно е при депресия да се потърси добър психолог.

6. причина
Хипотироидизъм

Щитовидната жлеза контролира обмяната на веществата в организма и скоростта, с която се освобождава енергия от погълнатите калории. При проблем с щитовидната жлеза метаболизмът се забавя и обикновено се наддава на тегло без обяснима за нас причина.
Изследването на щитовидните хормони ще покаже дали жлезата функционира нормално. При дефицит на щитовидни хормони приемът на таблетки разрешава проблема с липсата на енергия. 

7. причина
Свръх прием на кофеин

Кофеинът подобрява състоянието на бодърстване и способността ни да се концентрираме, но само при условие, че се взима в определени дози. Натоварването на организма с кофеин води до ускоряване на сърдечния ритъм, повишаване на кръвното налягане и свръх възбудено нервно състояние. Според данните от научни изследвания, кофеинът е и причина за усещането за умора при някои хора.
Следете за количеството продукти, напитки и медикаменти, съдържащи кофеин и ако се налага ги ограничете, с което може да прекратите състоянието на "безпричинна" умора.


Втора част на материала