В повечето случаи депресията е трудно уловима в началото. Предполагаме я, когато състоянието се задълбочи и налице са по-сериозните ѝ симптоми, каквото е изпитването на постоянна умора, а от такава се отчита в 90% от случаите при тежко депресивно разстройство.

 

Трудното ставане от леглото сутрин, ограничената физическа активност, затруднения да се организираме и бъдем ефективни са едни от признаците, за които е по-добре да бъдем нащрек, за да се справим с депресията отрано.


 

Хората в депресия е по-вероятно да изпитват умора и хората с хронична умора е по-вероятно да са депресирани представлява един порочен кръг. Умората при депресия се дължи на проблемите със съня, които са типични при това състояние, стреса, храненето и понякога на назначените лекарства за терапията ѝ.

 

1. Сънят е първично условие за възстановяване на организма и енергията. Недостатъчния сън пряко не причинява депресия, но повишава риска от него и влошава наличните депресивни симптоми.


Дори човекът с депресия да спи достатъчно, качеството на този сън е съмнително – той се буди често, спи повърхностно, фазите на съня са нарушени, което не може да даде необходимата почивка на тялото. 


Научни проучвания доказват, че при депресия или други психични разстройства като биполярно афективно, се страда и от инсомния и хиперсомния, тоест от безсъние или прекалена сънливост. 

 

NEWS_MORE_BOX

 


От друга страна, обструктивната сънна апнея може да доведе до депресивност, заради невъзможността от пълноценна нощна почивка.

 

2. При депресия рушим ред полезни навици, в това число накърняваме хранителния си режим. Не се храним редовно и/или започваме да не подбираме храната, която консумираме. Това може само да влоши състоянието на организма, защото той не получава нужната му енергия и полезни веществата за функционирането на всички деликатни процеси в него. Резултатът е – умора. Когато се почувствате без сили е важно да се храните, и е важно да се наблюдавате какви храни консумирате. Ако наблягате на пържолите, технологично преработените храни, полуготовите продукти, тестени, чипсове и снаксове и пр, коригирайте храненето си с по-здравословно.

 

3. Стресът въздейства на мозъчните функции – няма как. Ако някой си мисли, че може да излезе „сух от водата“, това не е по отношение на ежедневното напрежение. Стресът влияе на нивата на серотонин и допамин, които са ключови за добрия тонус и настроение. Има събития в живота, които неизбежно създават стрес и това са загуба на близък, загуба на работа, финансови проблеми, прекратяване на връзка, здравословни проблеми... При такъв фактор е най-добре да се направи ревизия на ежедневието и се вземат спешни мерки за подкрепа на самочувствието. Не работата и ангажиментите „спасяват“ в такива случаи, а почивката и разнообразието. Приемането на случилото се, както и невъзможността да контролираме всичко, е ключово умение, за да не ни повлече депресията надолу.

 

Стресът е коварен и заради това, че е носи и проблеми в тялото. При изследвания е доказано, че под стрес се активират възпалителни процеси в него, които допринасят за безсънието и изтощението ни. 

 

4. Неприятното е, че лекарствата, с които се третира депресията, също могат да станат причина за усещане на умора.