Когато сме в покой, мозъкът ни не е. Точно обратното. Той би бил почти толкова активен, колкото когато решаваме сложен проблем.

 

През това време няколко области на мозъка се активират синхронно: те образуват мрежа, наречена "режим по подразбиране".


 

 

Една от най-големите мистерии в когнитивната невронаука

Мрежата с режим по подразбиране е открита за първи път през 1995 г. Като изследват изпълнението на задачи при пациенти по време на ЯМР сканиране, невролозите откриват, че мозъкът остава активен между упражненията.

 

Веднага щом пациентът се задълбочи във вътрешните си мисли - интроспекция или автобиографична памет, различни области на мозъка му се активират едновременно. Сред основните са дорзо-медиалната префронтална кора, задната цингулатна кора, темпоралната област и хипокампа.

 

Днес тази мрежа остава една от най-големите мистерии в когнитивната невронаука, обяснява Ализе Лопес-Персем, изследовател по когнитивна невронаука в Институт "Мозък". И с добра причина: нейната функция все още се обсъжда.

 

При разглеждане на модел на мозъчните области, включени в мрежата за режим по подразбиране, разработен през 2019 г. от изследователи в Институт "Мозък" и публикуван в Nature Communications Biology, цветът и размерът на кръговете в мозъка показват важността на всяка област в мрежата.

 

Двете най-влиятелни области са дорзо-медиалната префронтална кора и вентро-медиалната префронтална кора.

 

Необходим баланс между майсторство и мечтание

Тази мрежа има особеността да се задейства, когато човек се фокусира върху мислите си, а не върху външната среда. Обратно, тя се изключва по време на изпълнителни задачи като учене или взимане на решения. Тогава контролната мрежа, наричана още изпълнителна власт на мозъка, поема управлението.

 

Тези две мрежи са антикорелирани, като двойка, работеща една след друга, освен в сферата на творчеството, пояснява изследователят. 

 

Когато пациентите извършват творческа задача под ЯМР наблюдание, се вижда, че тези две мрежи се активират едновременно. Без съмнение, защото креативността изисква както умствено изследване на знанията, така и упражняване на контрол, за да изберем най-оригиналните и подходящи идеи.

 

Освен това изпълнителната мрежа може да бъде уморена от много продължителни когнитивни задачи. Антикорелацията, която съществува между тези две мрежи, може да предполага, че мрежата по подразбиране може да поеме, за да позволи на определени области от мозъка да почиват, въпреки че това следва да се демонстрира в последствие.

 

Въпреки че целта на тази мрежа все още не е официално решена, ние знаем, че е от съществено значение да се направи крачка назад и да поставим собствените си мисли в перспектива. Това се нарича метапознание.

 

Някои невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер засягат челните и темпоралните области на мозъка, предотвратявайки нормалното активиране на мрежата за режим по подразбиране.

 

Тези хора страдат от много когнитивни разстройства като загуба на паметта, но също и от състояние на голямо объркване и не осъзнават това“ подчертава изследователят. Това е една от причините тази "почиваща мрежа" да представлява такъв интерес за невролозите.

 

Източници:

www.science-et-vie.com