Холинът е хранително вещество от ключово значение за здравето, което естествено се произвежда в малки количество в черния дроб и се съдържа в храни като яйца, броколи, боб, месо и пилешко месо. Той е жизненоважен за организма. Ново проучване е показало значителните негативни ефекти от недостига на холин върху различни органи на тялото, включително сърцето, черния дроб и нервната система. Липсата на достатъчно количество холин е свързана със съществени промени в мозъка, които могат да доведат до развитие на болест на Алцхаймер. Това включва формиране на две от водещите патогенетични изменения при заболяването - амилоидни плаки, които се натрупват в пространствата между нервните клетки и тау възли, които се натрупват във вътрешността на клектите.

 

Проучването е проведено от Университета в Аризона и е публикувано в Aging cell. Резултатите са показали, че недостигът на холин при лабораторни модели води до развитие на симптоми, които са характерни за болестта на Алцхаймер. Ниските нива на това хранително вещество водят до нарушение във функцията на черния дроб, увеличаване на обема и масата на сърцето, както и до неврологично засягане. Промените в нервната система са сходни на тези, които се наблюдават при болест на Алцхаймер и включват повишено ниво на амилоид-бета протеини, които образуват плаките между невроните, и промените в тау протеина. Също така, недостигът на холин е бил довел до наддаване на тегло, нарушения в глюкозния метаболизъм и двигателните функции при лабораторни модели.


 

Набавянето на достатъчно количество холин води до понижаване на нивата на аминокиселината хомоцистеин, за която е известно, че е мощен невротоксин, водещ до невродегенеративни процеси и има ключово значение за запаметяването поради това, че участва в производството на невромедиатора ацетилхолин. Именно за производството на този невротрансмитер, който има значение за паметта, функциите на мускулите и контрола на настроението, е нужен и холинът. Това хранително вешество има ключово значение за изграждане на клетъчните мембрани и регулация на генната експресия.

 

Резултатите от скорошни проучвания са подчертали важността от приема на достатъчно количество холин за превенция на мастния черен дроб - чернодробна стеатоза при мъже и поддържане на оптимално здраве на мозъка и когнитивните функции. Други изследвания са показали, че достатъчният прием на холин, както и някои други промени в начина на живот, могат да допринесат за забавяне на прогресията на болестта на Алцхаймер и подобряване на общото здраве. Резултатите от последните анализи са показали, че диетата, осигуряваща високи нива на холин, благоприятства поддържането на паметта и когнитивните функции незасегнати по-дълго време.

 

Референции:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acel.13775