Според изследвания загубата на слух в напреднала възраст повишава вероятността от депресия и социална изолация до 4 пъти. Изследователите твърдят, че колкото по-голяма е загубата на слуха, толкова по-голям е рискът от поява на симптоми на депресия, като леката форма на оглушаване е свързана с двоен риск от развитие на депресия.

 

Според учените затрудненията в чуването може да доведат до липса на комуникация, социална изолация и следователно проблеми с психичното здраве. Изследвания показват, че 20% от хората на възраст 55 години изпитват някакъв вид психични проблеми и че депресията засяга голям брой хора над 65 години. Във Великобритания например около 22% от мъжете и 28% от жените на възраст 65 и повече години имат проблеми с психичното здраве. Затова свързаната с възрастта загуба на слуха се счита за едно от най-често срещаните хронични заболявания при по-възрастните.


 

В изследване, проведено от Колумбийския университет, са анкетирани повече от 5300 възрастни испанци на възраст над 50-годишна възраст. Авторът на изследването д-р Джъстин Голуб казва, че всеки участник е бил подложен на аудиометричен тест за слух и скрининг за депресия. Според резултатите шансовете за депресивни симптоми са се увеличили с 45% за всеки 20 децибела повишение загуба на слуха. Според д-р Голуб повечето от хората над 70-годишна възраст имат слаба загуба на слуха, но сравнително малко от тях са диагностицирани, а още по-малко са лекувани за това състояние. Той твърди, че това лесно се диагностицира, а лечението е от важно значение, ако може да спомогне за облекчаване или предотвратяване на депресия.


 Д-р Голуб съобщава също, че по-възрастните хора трябва да се подложат на тест за изследване на слуха и после да се обмисли съответното лечение, ако е възможно.

 

Констатациите, публикувани в JAMA Otolaryngology Head and Neck Surgery предполагат, че лечението на загуба на слуха, може да бъде един от начините за намаляване броя на хората със слабо психично здраве.