Изследване на американски учени показва, че възрастните хора с отслабено обоняние са сериозно застрашени от развитие на болест на Алцхаймер и други форми на деменция. Изследването е проведено на 2 етапа с период от 5 години между тях.

 

Данните сочат, че моментното състояние на обонянието при хора над 55-годишна възраст може да се ползва като основен показател за тежестта на евентуални невродегенеративни процеси, засягащи главния мозък. Така всяка по-сериозна и трайна загуба на обонянието в тази възраст може да се разглежда като симптом на деменция.


 

Според американските учени, провели проучването, от най-голямо значение за овладяване на невродегенеративните процеси в такива случаи е навременната реакция. Установено е, че само в рамките на 5 години може да настъпят необратими последствия от деменцията.

 

Въпросното проучване обхваща 3000 души на възраст между 55 и 85 години. Проследено е състоянието на обонянието им посредством отчитане на реакцията към лесно разпознаваеми аромати – на мента, портокал, роза, кожа и риба. За нормално състояние се счита разпознаването на 4 от всеки 5 различни аромата.

 

Установено е, че около 78% от участниците имали нормално обоняние по поставените критерии. 14% от тях разпознали 3 от 5-те аромата, 5% разпознали само 2 от ароматите, а 2% от участниците различили правилно едва едина от 5-те миризми.

 

NEWS_MORE_BOX

 

На база на тези резултати 5 години по-късно е проследено менталното състояние на отделните групи участници в проучването. Установено е, че над 80% от хората, които са разпознали само 1 или 2 от 5-те аромата, са развили деменция. По-конкретното вникване в резултатите показва, че те са правопропорционални и колкото по-сериозни са проблемите с обонянието, толкова по-сериозен е и рискът от развитие на невродегенеративно заболяване в рамките едва на 5 години.

 

Според учените посоченият метод е достатъчно акуратен и може да се ползва в бъдеще като бързо и достъпно изследване за оценка на риска от Алцхаймер и други форми на деменция при хора с частична или пълна загуба на обонянието.