Признаците на понижена функция на щитовидната жлеза и депресията частично са сходни. Има биологични предпоставки връзката между двете състояния да е обусловена. Невробиологични изследвания откриха механизми на действие на щитовидните хормони върху работата на мозъка, включително и как недостигът им влияе на настроението. Освен това тази връзка може да определи имунни процеси, които стоят в основата на автоимунния тиреодит, една от причините за хипотиреоидизъм. 


Какви са симптомите на понижената функция на щитовидната жлеза? Проявата им реално се дължи на забавената обмяна на веществата, което е следствие на понижения синтез на тиреоидни хормони. Към тях се отнасят зиморничавост, суха кожа, необяснима умора, влошена памет, запек, напълняване, косопад, депресия.


Правилното разпознаване на едното или другото състояние тръгва от провеждането на няколко кръвни изследвания.Доскоро изследванията за връзката между понижената функция на щитовидната жлеза и депресията бяха противоречиви. Мета-анализ на 25 проучвания, включващи близо 350 000 души, проведен от германски изследователи показва, че тази връзка действително не е за пренебрегване, но далеч и не толкова силна, колкото се смяташе. Резултатите са представени в JAMA Psychiatry през септември.


Според тях рискът от депресия при хипотиреоидизъм е 30% по-голям. Най-висок е рискът при най-сериозния недостатък на хормони – 70% е по-голям. При субклинично състояние той е 13% над обичайното. 


Връзката между хипофункция на щитовидната жлеза и депресията се намира при жените, но не и при мъжете.


Връзката между автоимунните процеси и риска от депресия според този анализ е слаба. 


Според авторите рискът от депрения при понижена функция на щитовидна жлеза е по-нисък, отколкото се е смятало преди. Вероятно, връзката се проявява по-силно при жени с тежко ендокринно разстройство.


Според американската школа изследване на TSH е необходимо да се прави на 5 години при всички над 35-годишна възраст, като форма на скрининг за хипотиреоидизъм. 


Особено внимание се обраща на бременните, жени над 60 години, хора с автоимунни заболявания, след облъчване в областта на шията.


Нарушенията в менструалния цикъл при жените също може да сигнализира за проблем с функцията на щитовидната жлеза. Други причини за изследване са повишен холестерол, хиперпролактинемия, лечение с амиодарон, заболявания на щитовидната жлеза в семейството.


Първоначално се прави изследване на TSH. При неговите повишени стойности се провежда изследване и на свободен тироксин (FT4). Уместно е изследване на антителата – микрозомални (antiTPO, MAT) и тиреоглобулинови (antiTG, TAT).


При хормонално заместително лечение всички тези прояви и показатели се нормализират. 

 

Източници:

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2784329
http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2826.2008.01774.x
http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2826.2008.01774.x
https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/med-2019-0008/html
https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2736345
https://www.nature.com/articles/s41598-020-75776-1