Загубата на памет и когнитивният упадък правилно се свързват с болестта на Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер е прогресивен и необратим процес, който засяга нервните клетки. Заболяването се развива в напреднала възраст и засяга предимно хора над 65-годишна възраст. Вярно е, че много преди изявата на първите симптоми процесът отдавна е започнал и нанесъл тежките си поражения върху централната нервна система, вследствие на които се появяват проблемите с паметта. Според медицината този процес може да стартира най-рано през 40-те години и със сигурност не започва с промени в когнитивните способности. Личностните промени и когнитивният упадък настъпват след като е налична значително увреждане на мозъка и оттам е нарушено неговото функциониране.
 
За напредък на заболяването насочват признаци от типа на необясними промени в настроението, затруднена и невъзможна преценка, промяна в поведението, неспособност да се организират обичайните ежедневни дейности. 
 
Забравянето, разстроената памет, трудният мисловен процес в друга, под 65-годишна, възраст по-скоро трябва да насочва първо към депресия или други психични разстройства. Съветът на невролозите и психиатри в тези случаи е, хората да не се боят да търсят специалист за консултация на проблема си, за да може по-бързо да се открие причината за проблемите с паметта с когнитивните способности и се вземат адекватните мерки.
 
За съжаление, лечение за превенция на болестта на Алцхаймер все още не е открито. FDA например е одобрило 5 медикамента, които забавят развитието на някои от симптомите на заболяването, но те не лекуват и освен това ефектът им е краткотраен.
 
Проблемът с разработването на лекарство срещу Алцхаймер идва оттам, че когато признаци на болестта пораженията вече са налице и те са сериозни. Не може да се проследи механизмът, по който е тръгнал този продължителен дегенеративен процес, включително и какво го е породило. 
 
На този етап са открити някои генни мутации, които са причина за развитие на Алцхаймер при една малка шепа хора. Необходимо е провеждането на множество други, за да се правят общи изводи за населението. Сега стремежът на медицинската наука е да търси хора с фамилна обремененост със заболяването, които доброволно да се включат в изучаването на болестта. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Една от най-неприятните особености на заболяването е, че признаците му могат да се появат изведнъж и също толкова бързо да се влошат, без да оставят възможност за свикване с обреченността. Алцхаймер не е заболяване само на единицата, това е заболяване, което засяга цялото семейство. Много от пациентите, при които болестта е открита по-рано пък се справят с тази информация и те често страдат от депресия, изпадат в безпомощност и емоционално разстройство, което е разбираемо предвид че хората под 65 години се възприемат в трудоспособна възраст и някои се намират на върха на кариерата си – представете си един лекар или един политик. Преди всичко тези хора се нуждая от силната подкрепа на близките си и обществото и подобряването на състоянието им не зависят от персоналната им мобилизация, както би могло да бъде при някои други заболявания. 
 
Засега всички усилия на медицината са насочени към това как да улавя възможна най-рано развитието на болестта.
 
При сканиране на мозъка при Алцхаймер се вижда натрупване на плаки в него. Установена е че това са вид белтъчни натрупвания по невроните – бета-амилоиди, които убиват нервните клетки. Евентуално с хващането на процеса в самото му начало учените биха моли да намерят лекарство, което ефективно да спира този процес и се предотврати изявата на страшните симптоми на болестта: когнитивния упадък и загубата на неврони.