Проф Гордън Паркър, професор по психиатрия в Университета на Нов Южен Уелс и директор на научноизследователския институт "Блек Дог" в Сидни, и други негови колеги от цял свят настояват меланхолията да бъде повторно официално призната като отделно душевно разтройство.

 

Те настояват, в предстоящото издание на "Диагностичния и статистически наръчник за душевните разстройства", който се очаква да излезе през 2013, меланхолията отново да бъде вписана като душевно заболяване.

 

Меланхолията, с характеризиращите я симптоми като страх, неспокойство и апатия, е била описана от още древногръцкия лекар и философ Хипократ през 5 - 4 век пр. Хр.


 

През 1980 г. е било взето решение от наръчникът, определящ стандартите за класифициране на душевни разстройства, да бъде премахнато състоянието меланхолия и то да не се приема като здравословен проблем. В резултат на това, за да опишат приблизителното състояние на своите пациенти със симптоми на меланхолия, психиатрите били принудени да поставят диагноза силна или слаба депресия.

 


Проф . Паркър обосновава искането си с факта, че голяма част от лекарствата, които често се предписват на пациенти с диагноза депресия, могат да са опасни и да влошат състоянието на тези от тях, които страдат и от меланхорлия.


Според експертите, меланхолията може да не е предизвикана от външни фактори и да засяга хората от момента на раждането им. В тези случаи, състоянието се подобрява единствено от определени антидепресанти или електроконклузивна терапия.


Проф . Паркър е категоричен, че лечението на пациенти с меланхолия с психотерапия не дава положителни резултати и проблемът дори може да се задълбочи. Теорията му се потвърждава и от непрекъснато увеличаващия се брой на самоубийствата сред мациенти с меланхолия."Смятаме, че меланхолията е отделна диагноза, отделно болестно състояние, което изисква различно лечение от това на депресивните състояния", категоричен е проф. Паркър.