Лепенка върху кожата, която доставя хормони на тялото, може да помогне за подсилването на паметта при жени, в периода след менопаузата. Ново изследване ще провери дали при носенето на естрогенна лепенка в продължение на месец, би могло да подобри паметта и психическото състояние.


От много години изследванията около естрогена се фокусират върху репродуктивната му роля, включително разбиране, концентрация  в периода на менопаузата. Сега обаче учените знаят, че вече той има и други функции.


Последните теории предполагат, че хормона, който намалява по време на менопаузата, също има защитен ефект върху нервните клетки в мозъка, включително и тези, свързани с паметта. Проучване установи, че естрогенът засилва връзките между нервните клетки, като ги прави по-ефективни.


Също така се предполага, че хормонът може да понижи риска от деменция, като защитава мозъчните  клетки, неврони, от вредни химикали, произвеждани в процеса на стареене.


Чрез сканиране на мозъка на жените, участващи в изследването, експертите ще проследят дали има някакви промени в областите, свързани с работната и декларативната памет. Работната памет е свързана с разсъждаване и учене, докато декларативните спомени – със определени случки, като гледане на футболен мач например.


Като се използват два вида скенери – за проследяване на притока на кръв и за физически промени – учените ще могат да видят дали тези области на паметта са по-активни при жените, които имат естрогенна лепенка.


Сканиранията ще бъдат придружени и от тестове, които следва да определят краткосрочната памет на жените. Учените също така ще ги помолят да си спомнят някоя случка от живота си, докато сканират мозъка им, за да оценят дали има промени в в дългосрочната им памет.


Естрогенната лепенка, използвана в изследването, вече достъпна във Великобритания и има тенденция да бъде използвана от жени в менопауза, които имат ниска костна плътност и риск от остеропороза. Естрогенът е важен за изграждането на костите.