Според неврологията хипокампусът е замесен както в спомнянето на минали събития, така и в представянето на бъдещи. Въпреки това, остава неясно дали тези различни умствени процеси разчитат на едни и същи невронни мрежи в мозъка
 
Ново проучване разкрива как паметта и въображението у всеки човек предизвиква собствен модел на невронната функция на хипокампуса. 
 
Хипокампусът се намира под кората на главния мозък и е една от първите области, които страдат от увреждане при пациентите с Алцхаймер. Сред всички симптоми на болестта, загубата на паметта е най-отличителната. 
 
Хипокампусът има ключова роля в спомнянето на миналото. Учените също така смятат, че въображението зависи от възможността да се „извлече“ информация от миналото и да се използва като материал, който да бъде моделиран, преобразуван и комбиниран в различни преживявания. Ако това е така, дали хипокампусът също е ключов и за въображението?
 
За да изследват този въпрос, екип учени от Brigham Young University в САЩ започват проучване, в което участие взимат 14 участници. След завършването на биографичното проучване, те предоставят снимки, които са заснети през последните пет години. 
 
След това всеки участник трябва да разгледа серия от снимки, докато се намира във функционален магнитен резонанс. Някои от фотографиите са тези, които самите участници предоставят, докато други изобразяват нови и непознати за тях ситуации. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
След всеки познат образ участниците трябва да си припомнят какво са видели възможно най-ярко за 8,5 сек. След непознатите за тях снимки, те трябва да си представят новата ситуация възможно най-ярко за 8,5 сек. Докато участниците изпълнят тези задачи, изследователите сканират мозъците им и събират данни. 
 
Учените наблюдават как тези две отделни умствени задачи активират няколко различни области в мозъка. Когато си представят ситуации, активността се появява  в редица предни области на мозъка. Когато си спомнят, активността се наблюдава в други негови части, изводът е, че и въображението, и паметта активират хипокампуса. 
 
В допълнение, изследователите установяват, че всеки умствен процес има свой специфичен модел на активиране. 
 
Данните от проучването са публикувани в Cognitive Neuroscience.