Болестта на Алцхаймер е заболяване с продължително развитие, което се влияе от много фактори.

 

При хора, които имат генетична предразположеност за развитие на болестта на Алцхаймер, имунните клетки в мозъка, така наречените микроглиални клетки, започват да упражняват защитен ефект върху мозъка до 20 години преди появата на първите симптоми.


 

Учени от Германския център по невродегенеративни заболявания - DZNE и Университета в Мюнхен са провели изследване в тази насока.

 

Резултатите от проучването са публикувани в The Lancet Neurology и дават възможност за разработване на нови терапевтични подходи за болестта на Алцхаймер, чрез модулиране на активността на микроглията чрез лекарствени средства.

 

Основната идея е била укрепване на защитните сили на мозъка с цел справяне с болестта на Алцхаймер.

 

Подробности от проучването

Много фактори влияят на болестта на Алцхаймер, но важна роля има генетиката.

 

Някои хора развиват болестта в резултат на генетични мутации, които могат да се предават от поколение на поколение.

 

Екип от изследователи, ръководен от молекулярния биолог Кристиан Хаас и невролога д-р Естрела Моренас-Родригес, е изследвал тези генетични мутации при 248 доброволци, за да се провери връзката между микроглията и наличието на биомаркери за болестта на Алцхаймер.

 

За тази цел са използвани тестове, които обикновено се използват при диагностицирането на болестта на Алцхаймер:

  • Анализ на гръбначно-мозъчната течност - разкрива наличието на протеини, свързани с Алцхаймер;
  • Тестове за проверка на интелектуалните способности на участниците са били извършени за период от няколко години, обхващащи различните етапи на болестта на Алцхаймер;
  • Ядрено-магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография - PET, за да се визуализират мозъчните нарушения и натрупването на амилоидни плаки.

Намалената мозъчна маса и натрупването на бета-амилоиден протеин, който действа като токсин и унищожава невроните, са признаци на болестта на Алцхаймер.

 

Отправната точка за изследователския екип е бил протеин, наречен TREM2, който се намира на повърхността на имунните клетки в мозъка - микроглия.

 

При анализ на цереброспиналната течност наличието на този протеин е индикатор за активността на микроглията.

 

С увеличаването на нивата на TREM2 се увеличават и защитните свойства на микроглиалните клетки, поясняват изследователите.

 

Дълго време се е смятало, че микроглията е основна причина за уврежданията в хода на болестта на Алцхаймер, тъй като може да предизвика хронични възпалителни процеси.

 

Вече има все повече доказателства, че микроглията има защитен ефект още в ранните етапи на заболяването

 

Може ли да се забави прогресията на заболяването?

 

Хората с генетична предразположеност към развитие на болестта на Алцхаймер често развиват болестта на възраст, на която и роднините им, които са носители на същата мутация.

 

Въз основа на това изследователите са изчислили времето, в което участниците биха могли да започнат да проявяват първите симптоми.

 

Установено е, че нивата на TREM2 в цереброспиналната течност се увеличават 21 години преди очакваното начало на заболяването, поясняват изследователите.

 

Колкото по-бързо се увеличават нивата на  TREM2 с годините, толкова по-бавно се развиват патологичните промени в мозъка, които са типични за болестта на Алцхаймер, като натрупването на амилоидни и тау протеини.

 

Изобразяването с магнитен резонанс и позитронно-емисионната томография показват подобни резултати.

 

При участниците, чиито нива на TREM2 се повишават бързо, амилоидните протеинови отлагания, които са характерни за болестта на Алцхаймер, се развиват по-бавно и мозъчният обем също намалява по-бавно.

 

Това е свързано и с по-бавния когнитивен спад в началото на болестта на Алцхаймер, което има важни последици за лечението, отбелязват авторите на изследването.

 

Нови терапевтични подходи

Това откритие предполага, че укрепването на имунните клетки на мозъка има защитен ефект срещу болестта на Алцхаймер.

 

Микроглията се активира веднага след като първите амилоидни протеини се натрупат в мозъка.

 

Изследователите проучват разработването на лекарства, които засилват защитния ефект на микроглията чрез модулиране на тези амилоидни отлагания.

 

Модулирането на TREM2 е обещаваща стратегия за разработване на нови възможности за лечение на болестта на Алцхаймер.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/neurologia/reforzar-defensas-cerebro-combatir-alzheimer_6989

https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(22)00027-8/fulltext