Проучване, направено в Калифорнийския университет, обръща внимание на влиянието на социалните мрежи върху поведението и настроението при тийнейджърите.

 

Когато новата снимка, качена в някоя от социалните мрежи събере много лайкове, мозъкът на младежите отговаря по същия начин както когато виждаме любим човек или печелим пари.


 

Безспорно социалните мрежи помагат на тийнейджърите да комуникират помежду си и с учителите си, да си намират материали за училище и т.н. Но твърде дългото застояване във Фейсбук или Инстаграм определено може да носи негативно влияние.

 

Учените откриват връзка между прекомерното използване на социалните мрежи и развитие на депресивни симптоми при 14-годишните. Тази взаимосвързаност е по-изразена при момичетата, отколкото при момчетата.

 

Младежите, които прекарват повече от 5 часа на ден в профила си в социалните мрежи, са склонни да развият депресивни симптоми – до 50 % повече при момичетата и до 35% по-висок риск при момчетата. Резултатите се сравняват с младежи, които са в интернет не повече от 1-2 часа през деня.

 

Симптомите на депресия включват чувство на тъга, безпокойство или самота.

 

Защо момичетата са по-податливи на депресия? Проучването е направено във Великобритания сред деца, родени между 2000 и 2002 г. Депресивните състояния се измервали с точкова система. Генерално момичетата имат по-високи резултати.

 

Водещите проучването установяват също, че момичетата използват социалните мрежи по-често от момчетата. 43% от момичетата споделят, че прекарват около 3 и повече часа в профилите си, докато процентът при момчетата е малко под 22%.

 

Изследователите едновременно проучват няколко обяснения за депресивните симптоми. Те разглеждат навиците за сън, онлайн преживяванията и тормозът в социалните мрежи, какво мислят младежите за външния си вид и каква е тяхната самооценка. Всички те са пряко свързани с риск от развитие на депресия.

 

С други думи тези преживявания са свързани с честата употреба на социалните мрежи, което означава, че те могат да играят роля на депресивни симптоми или да са причина за развитието на такива.