Екип от Университета на Централна Флорида изследвал потенциалния риск от влиянието на социалните медии върху здравословното състояние на потребителите. Масовото предположение, че дългите часове в социалните мрежи се отразяват пагубно на психичното здраве, не се потвърждава от резултатите му.

 

Според изследователите губещите повече време с тази форма на комуникация де факто не показват наличие на психични проблеми.


Изследването било провокирано от разпространените схващания, че социалните мрежи имат връзка с опитите за самоубийство, самотата и липсата на съпричастност.

 

Много по-важен е начинът, по който се използват социалните мрежи като фейсбук и истанграм, отколкото времето прекарано в тях, се обяснява в Psychiatric Quarterly.

 

Пример за едно от най-тревожните поведения в мрежите е публикуването на неясни статуси, които провокират у кръга познати запитване какво се случва.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Изследователите откриват, че подобно поведение се среща по-често при самотни хора, при които има вероятност от наличие на мисли за самоубийство.

 

Един от неприятните и с негативни последици начини, по който се използват социалните медии, е като платформа за клюки и очерняне на някого, което често се практикува от скучаещи хора, без особени ангажименти.

 

Често социалните медии се експлоатират, за да се изпробва ефектът на масовата паника.

 

За целите на проучването са анкетирани повече от 450 души на възраст около 2о години, като те са разпитани за ролята на социалните мрежи в живота им. Така също при тях е обследвано нивото на тревожност и качеството на взаимоотношенията, които водят.